2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Az ellenzék szerint alkotmánysértő a kormánypártok terve

,

2015. november 30., hétfő 19:10, frissítve: kedd 06:56

Alkotmányellenesnek tartják az ellenzéki képviselők, hogy a kormánypártok egyszerű többséggel fogadnák el a lex Simicska 2. néven emlegetett törvényjavaslatot. A Fidesz eredetileg sarkalatos jogszabályt módosított volna a földbérleti díjak egyoldalú emeléséhez. Simicska Lajos mezőgazdasági érdekeltségei már múlt héten jelezték, hogy kártérítést követelnek, ha az árverések folytatódnak, a parlament pedig elfogadja az indítványt.

Nem volt meg a kétharmad november 17-én a parlamentben. Az agrárkamara elnöke, aki maga is fideszes képviselő, eredetileg a földtörvény módosításával adott volna lehetőséget arra, hogy a 2013 előtt kötött haszonbérleti szerződések bérleti díját is megemelhessék a privatizáció után az állami földek új tulajdonosai. Győrffy Balázs nem adta fel szándékát, második nekifutásra már olyan törvényekhez nyúlt hozzá, amelyek kétharmad nélkül is átírhatók. Az egyik jogszabály az új Polgári törvénykönyv hatályba lépésével kapcsolatos rendelkezéseket tartalmazza.

Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságában egyértelművé vált, hogy az ellenzék támogatására továbbra sem számíthat az agrárkamarai elnök.

„Behoznak egy Ptk.-módosítást, hogy hogyan lehet kikerülni a földtörvényt, amely kétharmados. Nevetséges! Abszolút nem tisztességes, amit csinálnak. Igenis gazdaellenes, igenis nem tisztességes, és semmi másról nem szól, mint hogy egy kis pénzt szerezzenek, gondolom azért, mert a főnök kiadta, hogy meg kell venni majd a közműveket, és kell hozzá valami pénz” – vélekedett Harangozó Gábor szocialista országgyűlési képviselő.

A Jobbik szakpolitikusa, Magyar Zoltán már most bejelentette, hogy Alkotmánybírósághoz fordulnak, ha a kormánypárti többség rábólint a javaslatra, amelyet egyébként a kancelláriaminiszter is csak lex Simicskaként emlegetett. „Ha önök ezt rendezni akarták volna, hogy a privatizáció előtt mindenki tisztában legyen azzal, milyen bérleti díjak lesznek majd az új tulajdonosok számára, akkor ezt legalább fél évvel korábban kellett volna rendezni” – jelentette ki a jobbikos képviselő.

Az LMP szerint a bérleti díjak egyoldalú emelésének joga jó példa a kormány következetlenségére. „A Fidesz még 2010-et követően, egészen 2015-ig, az idei évig, a mostani nyárig úgy kötött le földhaszonbérleti szerződéseket, hogy abban 1250 és 1350 forintos aranykoronánkénti díjak vannak. Nem értem azt, hogy két hónappal később, amikor a szerződéseket megkötötte, hogy jöhet ide, hogy az állam előnytelen szerződéseket köt. Kérem szépen, ez a kormányzat kötötte ezeknek a szerződéseknek egy jó részét” – mutatott rá Sallai R. Benedek.

Azok a nagygazdaságok, amelyekkel az állam 2013 előtt kötött jelentős területekre bérleti szerződést, föld nélkül maradhatnak Győrffy Balázs indítványának elfogadása után. Haszonbérleti szerződéseiket ugyanis az új törvény megszűntté nyilvánítja. A parcellák új tulajdonosaival viszont nem állapodhatnak meg, mert azt a földtörvény nem engedi.

A jogszabályi ütközésre a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mezort-csoport jogi képviselője levélben figyelmeztette a múlt héten a földalap elnökét.

– Egyedül a földbérleti díjak módosítására keresem a megoldást. Érdekes alkotmányjogi kérdés, amelyet felvetett, ezt meghagynám az alkotmányjogászoknak, de a szándékom nem erre irányul, ezt biztosan tudom mondani.

 

– De akkor ezek szerint lehetséges…?


– Én ezt meghagynám a jogászoknak. Nem vagyok biztos abban, hogy az az álláspont, amelyet a Mezort ügyvédje megfogalmazott, megállja a helyét. Hagyjuk az alkotmányjogászokra ennek a megvitatását.

– válaszolta Győrffy Balázs.

A Mezort álláspontja szerint a cégcsoportot milliárdos kár éri, ha az árverések folytatódnak, és a parlament elfogadja a Győrffy Balázs által javasolt törvénymódosításokat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!