2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

A Mezort-csoport bérelt földjei elárverezésének felfüggesztésére szólít

,

2015. november 27., péntek 21:00, frissítve: szombat 13:10

Milliárdokat költ az állam a földprivatizációra. A Blikk a birtokába jutott kormányzati dokumentumra hivatkozva azt írja: csak az árverésekhez szükséges informatikai rendszer majdnem 2 milliárdba került, és ehhez jön még az összes többi költség, ami újabb milliárdokat emészt fel. A Mezort-csoport az általa bérelt földek elárverezésének azonnali felfüggesztésére szólította fel a Nemzeti Földalap elnökét, azok folytatása ugyanis többmilliárdos kárt okozhat az agrárcégnek, amiért az kártérítést követelhet.

442 hektár állami föld került kalapács alá a pénteki székesfehérvári árverésen – a vevők több mint 612 millió forintot adtak értük. Több parcellára ugyanaz volt a vevő – ő összesen 462 millióért vásárolt. Azonban sem az új földbirtokos, sem ügyvédje nem nyilatkozott, és arcuk eltakarását is kérték.

Az árverésen a Mezőfalvai Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt. bérleményeit verték dobra. A társaság haszonbérleti szerződése elvileg 2051-ig szól, a haszonbérleti díj fix, 580 forint – akárcsak a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó Mezort-csoport bérleményeinél. Ám lehet, hogy nem sokáig művelhetik már a földeket. A parlament előtt lévő lex Simicska két értelmében ugyanis megszűnne az állammal kötött szerződés, újat az új tulajdonossal köthetnének a kialkudott új bérleti díjjal.

Paul Meixner osztrák–magyar kettős állampolgár külföldiként jutott nemrég a Mezort-csoporthoz tartozó Lajta-Hanság Zrt. egyik bérleményéhez 167 millió forintért. „A fő cél a szántóföldet használni, mint a másik földön, ez mindjárt itt van a házunk mögött, nagyon kedvező ez, könnyű lehet művelni, állattenyésztésnek takarmányt termelni, amire szükség van” – mondta Paul Meixner.

Bár megvette, a területen egyelőre nem gazdálkodhat, a haszonbérlői szerződés ugyanis 2051-ig szól. Ráadásul a földárveréseket egy alkotmánybírósági döntés is semmissé teheti – az ellenzék ugyanis a testülethez fordult a privatizáció miatt. „Ugye, alkotmánybíróként nekem nem lehetséges folyamatban lévő ügyekről beszélnem. Az Alkotmánybíróság mindent megtesz azért, hogy ebben az ügyben minél hamarabb és minél egyértelműbb döntést hozzon” – hárított Stumpf István alkotmánybíró.

A Mezort-csoport közben az általa bérelt földek elárverezésének azonnali felfüggesztésére szólította fel levélben a Nemzeti Földalap elnökét. A Simicska Lajos és Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó társaság jogi képviselője emlékeztet rá: az állami szervezet olyan földterületeket is dobra ver, amelyekre 2051-ig hatályos földbérleti szerződésük van.

Ugyanakkor már a parlament előtt van az a törvénymódosítás, amely szerint az állammal kötött haszonbérleti szerződések a tulajdonosváltással megszűnnek, és új jogviszony jön létre az új tulajdonos és a haszonbérlő között. A Mezort-csoport viszont a jelenleg is hatályos földforgalmi törvény szerint nem köthet új haszonbérleti szerződést az új tulajdonossal, mert a kedvezményesen bérelt területeinek a nagysága már meghaladja a megengedettet.

Az árverések folytatása emiatt a cégcsoportnak többmilliárdos kárt okozhat, amiért a Mezort kártérítést követelhet. A Nemzeti Földalapkezelő elnökét arra is emlékeztetik: a szándékos károkozó intézkedések a Btk. szerint hivatali visszaélésnek, illetve hűtlen kezelésnek minősülhetnek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!