2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Licit: földbirtokos lett Fazekas rokona

2015. november 30., hétfő 17:23, frissítve: kedd 06:56

Nincs pénzszűkében a földművelésügyi miniszter egyik rokona, 150 millió forintot ért meg neki két parcella a Tisza-tó környékén. Az LMP szakpolitikusa a szolnoki árverés előtt azt mondta, hogy szerinte az állami földek privatizációja kizárólag a Fideszhez közel álló vállalkozók gyarapodását szolgálja.

Múlt hétfőn trágyát öntött az LMP szakpolitikusa a kaposvári kormányhivatal épülete elé. Sallai R. Benedek Szolnokon folytatta a tiltakozást a földprivatizáció ellen, de a teherautót otthon hagyta.

Alkotmánysértő a lex Simicska 2.?

Éles vita volt a földbérleti díjak utólagos emeléséről szóló törvényjavaslatról a parlament mezőgazdasági bizottságágában »»»

Az ügyészség szerint minden rendben van a – szinte garantált sikert nyújtó – aranykalászos gazdaképzéssel »»»

„Azért jöttem Szolnokra, mert ma kezdődne azoknak a földeknek az árverése, amelyre Tomajmonostora polgármestere, Fazekas Szabolcs fideszes kötődésű polgármester, Fazekas Sándor miniszter barátja és Varga miniszter úr közeli jó ismerőse, Tomajmonostora díszpolgára ismeretségével kapcsolatban lehetőséget teremtett. Fazekas Szabolcs és családja csak a földpályázati rendszeren több mint 300 hektár földet nyert el, és ezen kívül pályáztatás nélkül egyéb földrészleteknek a kinevezett földhasznosítója lett. A környékbeli területeken Kunmadarastól Abádszalókig több helyen van termőföld hasznosítása, és hát nyilvánvalóan polgármesterként közre tudott abban működni, hogy mindezek a földek lehetőség szerint hozzá kerüljenek az elmúlt évek pályáztatásaival” – mondta az LMP-s országgyűlési képviselő.

A licitre bocsátott földek között is volt olyan, amelyet Tomajmonostora polgármesterének felesége bérel 2032-ig. És olyan parcella is akadt, nem is egy, amelynek bérleti jogát Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter rokona nyerte el még a második Orbán-kormány idején. Bekecs Péter el is vitt két nagy értékű területet – egy ötven- és egy százmilliósat. A tiszaszentimrei mezőgazdasági vállalkozó nem volt beszédes a sikeres licit után:

– Jó napot, Bekecs úr, néhány kérdést feltehetnénk önnek?
– Köszönöm szépen, nem nyilatkoznék.
– Miért nem, most elég nagy értékű állami földet vett?

A dobra vert földekért Szolnokon is elmaradt a tülekedés, a parcellák többségét másfél-két évtizedig haszonbérleti jog terheli.

A Sallai Róbert Benedek által említett polgármester is részt vett tavaly, a parlamenti választás kampányának hajrájában azon a gazdafórumon, ahol a résztvevők nem hagyták szóhoz a szocialisták szakpolitikusát, Gőgös Zoltánt. Fazekas Szabolcs családja közel 400 hektár földhöz jutott az előző ciklus haszonbérleti pályázatain.

Talán az NFÁ-nál

Beszennyezte Kaposvár utcáit Sallai R. Benedek – közölte sajtótájékoztatóján a Somogy megyei kormánymegbízott. Neszményi Zsolt azt mondta: megdöbbentette, hogy az ellenzéki politikus november 16-án, a földárverések kezdetének napján trágyát borított a licitálásokat bonyolító kormányhivatal épülete elé. A kormánymegbízott hozzátette, hogy szabálysértési eljárást indított.

Szólt arról is, hogy az árverések nyerteseit nem összesítik nyilvánosan megismerhető nyilvántartásban. „Arról mi statisztikát nem készítünk, hogy kik az árverések résztvevői, ezt mondjuk egy ilyen nyilvános rendezvényen nem mutatjuk be, de aki ott volt minden alkalommal, megtudhatja. Talán az NFÁ-nál” – tette hozzá Neszményi.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!