2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Számon kérték a pedagógusok követeléseit

2016. március 16., szerda 20:22, frissítve: szerda 20:22

A pedagógusok követeléseit kérték számon a kormányon a parlamentben napirend előtti felszólalásaikban az ellenzéki pártok.

„Itt már nem a pedagógusokról szól a dolog, hanem de jure politikai követeléseket fogalmaztak meg.” Ez volt a kormánypárti politikusok véleménye a keddi pedagógustüntetésről – nemcsak a folyosón, hanem a parlamenti ülésteremben is. Napirend előtti felszólalásban elsőként a szocialista pártelnök-frakcióvezető kérte számon a kabinetet.

„Az embereknek elege van ebből, új irányt akarnak szabni sorsuknak, mert a magyar társadalom valódi változást akar. Azt látják, hogy ami itt van, nem mehet tovább. Vissza kell térni a nyugati európai pályára, rendbe kell tenni az oktatást, egészségügyet, és méltó fizetést kell adni mindenkinek” – fogalmazott Tóbiás József.

Míg a szocialisták elvettek, a Fidesz-kormány ad – így reagált a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal, aki azt hangoztatta, hogy a kormány évről évre emeli a pedagógusok bérét. „Az MSZP–SZDSZ-kormány volt, amelyik kivette az emberek zsebéből a pénzt, mi 2012 óta csak tesszük vissza, amit kivettek. Hogyan vették ki? Például csökkentették az oktatási normatívákat, amelynek következtében az önkormányzatok eladósodtak. Sőt volt, aki csődközelbe került, mert a kormányzat helyett nekik kellett a közoktatás terheit viselni, önök valamivel több mint százmilliárd forintot vettek ki a rendszerből” – fejtette ki.

A Jobbik károsnak tartja, hogy a vita politikai síkra terelődött és nem szakmai kérdésekről van szó. Dúró Dóra önmérsékletre szólította a kormányt. „Tényleg a politika kell, hogy ennek a középpontjában álljon és nem az oktatás? Ez nem így van, és ha a kormányzat is belátná a hibáit, és aki meg szeretné változtatni a kormány oktatáspolitikáját, ők is megoldásorientált magatartást tanúsítanának, akkor vezetne eredményre ez a vita” – fogalmazott Dúró Dóra.

Érdemi tárgyalásokra van szükség az LMP szerint a köznevelés ügyében. „Most már nem kérnek, hanem követelnek. Elegük lett a kormány időhúzásából, a kerekasztal maszatolásából. Elegük lett abból, hogy a kormány nem veszi komolyan a problémákat, hanem megpróbálja őket elaprózni” – mondta el Ikotity István.

Az ökopárt és a Demokratikus Koalíció a sztrájktörvényt is módosítaná, hogy ne legyen szükség polgári engedetlenségre. „A Fidesz sztrájktörvénye nem a sztrájkok szabályozására, hanem sztrájkok betiltására készült. Éppen ezért a DK felszólítja a kormányt, hogy állítsa vissza a 2010 előtt sztrájktörvényt. Most azért kell a tanároknak polgári engedetlenséget elkövetni, mert a kormány elvette a sztrájkhoz való jogukat” – szögezte le Vadai Ágens, a DK képviselője.

Orbán Viktor tréfának vette a tanárok ultimátumát. A miniszterelnököt a Népszabadság a parlamentben kérdezte arról, hogy eleget tesz-e a követeléseknek és bocsánatot kér-e a közoktatás állapotáért. Orbán Viktor úgy válaszolt, ő március 30-án is dolgozni fog.

Tekintse meg a teljes vitát:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!