2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Az államtitkár okos kormányt, az ellenzék mást lát

2017. május 6., szombat 10:16, frissítve: péntek 10:45

Az államtitkár szerint okosan, az ellenzék szerint azonban nem megfelelően használta fel Magyarország az uniós forrásokat.

Okosan és ütemesen használta fel Magyarország a 2007 és 2013 közötti uniós forrásokat – mondta az uniós fejlesztésekért felelős államtitkár egy gazdaságpolitikai konferencián. Vitályos Eszter arról is beszélt, hogy a 8700 milliárd forint nem adományként érkezett Budapestre.

„Fontos leszögezni, hogy a kohéziós programok által Magyarországra érkezett 8700 milliárd forint nem adomány vagy ajándék volt, mögötte ugyanis a nemzeti érdekek és a kölcsönös előnyök hálója feszül” – mondta.

Az Együtt szerint viszont nem megfelelően osztották el a régiók közt az előző pénzügyi ciklus támogatásait. A párt úgy látja, hogy a kormány szívének kedves települések többet kaptak a brüsszeli pénzből. Az Együtt elnökségi tagja egy felmérésre hivatkozva azt mondta: a GDP-t csupán két százalékponttal javította az uniós forrás.

„Sajnos nemcsak rosszul használták fel a pénzt, vagy nemcsak rossz helyre irányították, hanem viszonylag alacsony a hasznosulása, ami marad, sok mindenre rá lehet tenni a plecsnit, hogy EU-s pénzből van. Egyébként a kormány megbízásából a kutatóintézet készített egy felmérést, hogy hogyan hasznosultak az EU-s források, és arra jutott, hogy a hétéves ciklus alatt két százalékponttal lett több a GDP, mint EU-s támogatás nélkül” – hangsúlyozta Pataki Márton.

Magyarországon sokkal nagyobb arányban költik el szabálytalanul az uniós pénzeket, mint más tagországokban – állítja Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője. Szerinte a támogatások jelentős része kormányközeli oligarcháknál csapódik le. Az ellenzéki politikus úgy véli, a korrupció visszaszorításához hatékonyabb intézkedésekre lenne szükség.

„Vannak olyan ügyek is, ahol a kormány maga is tudja, olyan biztosan megbukna az uniós ellenőrzéseknél egy-egy projektnél, hogy végül ki sem küldik a számlákat Brüsszelbe, azt egyszerűen lenyeli a magyar költségvetés, végső soron a magyar adófizetők. De miután az ellenőrzések nem kellően átfogók, nem tudják a projektek sokaságát áttekinteni, ezért inkább szúrópróbaszerűen kerül sor arra, hogy a leglátványosabb ügyekben, vagy ahol bejelentés érkezik az OLAF-hoz vagy az Európai Bizottsághoz, lefolytassák a vizsgálatot” – fejtette ki az európai parlamenti képviselő.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!