2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Az Alkotmánybíróság határozatát is kijátssza a kormány?

2015. december 15., kedd 19:49, frissítve: szerda 07:56

Alaptörvény-ellenesnek találta az állami földeladásokról szóló kormányhatározat egy pontját az Alkotmánybíróság. Az ellenzéki pártok beadványa alapján a testület a többi között azt a rendelkezést vizsgálta, amely alapján az értékesítésből befolyó összeget fejlesztéspolitikai célokra fordíthatná a kormány. Az így megszerzett pénzt ugyanakkor a nemzeti földalapról szóló törvény szerint csak földvásárlásra lehetne felhasználni, így az erre vonatkozó pontot megsemmisítette a testület.

Ötvenkét ellenzéki képviselő támadta meg az Alkotmánybíróságon a kormány földprivatizációról rendelkező szabályait. A testület keddi döntésével a kormányrendelet egyik pontját meg is semmisítette. A kormány tehát a földeladásokból származó bevételből csakis földet vehet. A szocialisták ezért az árverések leállítását követelik és a köztársasági elnökhöz fordulnak.


„Az a cél, amiért szerintünk az egész elindult, hogy legyen nagyjából 400 milliárd forint szabadon elkölthető bevétel, az most ezzel a döntéssel megbukott. És azt is szeretném jelezni, hogy folytatjuk ezt a dolgot: ma a Győrffy úr által benyújtott törvény elfogadása után keressük majd meg holnap a köztársasági elnök urat. Elkészítettük a beadványt, amivel azt kérjük, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz” – mondta el Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese.

A Jobbik attól tart, hogy a kormány megpróbál kiskapukat találni. „Miniszter úr különböző trükköket emlegetett, amivel megpróbálják majd kijátszani ezt az alkotmánybírósági tiltást. Jelesül ő éppen azt emlegette, hogy majd ipari parkokat fog belőle az állam vásárolni, és ilyen módon gyakorlatilag teljesül az, ami az NFA-törvényben le van írva, amire az Alkotmánybíróság szorította volna a kormányt” – fejtette ki Magyar Zoltán országgyűlési képviselő.

A fideszes Győrffy Balázs agrárkamarai elnök a döntésre úgy reagált: sokadszor támadta meg a „Schiffer–Vona–Tóbiás-tengely” a magyar vidéket és a magyar gazdatársadalmat. Hozzátette: az Alkotmánybíróság nem a programot marasztalta el, csak annak egy pontját.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!