2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Az adatvédelmi hatóság nem foglalkozik a soproni listával

Hír TV

2018. április 5., csütörtök 18:35, frissítve: csütörtök 19:21

Péterfalvi Attila elnök arra hivatkozott, hogy vizsgálatot akkor indíthatnak, ha olyan személy fordul hozzájuk, akinek a neve szerepel a lajstromban. Az ellenzéki pártok arra emlékeztettek, hogy az ilyen-olyan fideszes listázások ötletgazdája Kubatov Gábor lehetett.

A Fidesz pártigazgatója kerüli a sajtót, az idei kampányban nyilvánosan nem szerepelt. 2016 májusában viszont tartott egy lakossági fórumot.

Az a fajta nyugalmuk önöknek meglehet, hogyha erre a pártra szavaznak, az pontosan tudja, hogy egyébként a képviselői mennyit dolgoznak, azok milyen munkát raknak ki, tesznek ki az asztalra, hány lakossági fórumot tartanak, a fórumokon hányan vannak. Tehát ezeket mi mind monitoringozzuk, és tudjuk – mondta korábban Kubatov Gábor.

A politikus a 2000-es évek közepe óta felel a mozgósításért a Fideszben, de a Kubatov-lista kifejezést az ország csak 2010-ben ismerte meg. Akkor került nyilvánosságra az a hangfelvétel, amely arról tanúskodott, hogy a párt nyilvántartást vezetett a választókról aszerint, hogy valaki fideszes-e vagy sem.

Nyilvánvaló, hogy amióta Kubatov Gábor neve a nyilvánosságba került, akkor a jogszerűtlen adatrögzítésekkel kapcsolatosan merül föl a neve – a soproni listát az MSZP miniszterelnök-jelöltje egyértelműen Kubatov Gábor művének tartja.

Napnál világosabb az, hogy a Fidesz minden eszközt megragad annak érdekében, hogy megőrizhesse a hatalmát, és minden jogszabályt megsért, hiszen nyilván ez egy törvénytelen adatgyűjtés – reagált Karácsony Gergely.

Hasonló állásponton van a Jobbik kormányfőjelöltje is.

A magyar embereket lényegében szavazógépeknek tekintik a kormánypárt politikusai, a Kubatov-listát készítő háttéremberek – mondta Vona Gábor.

Önmagában nem bűncselekmény, ha a pártok adatbázist készítenek a szimpatizánsaikról – mondta az adatvédelmi hatóság elnöke a Hír TV kérdésére.

Rendelkezhet és rendelkezik is a legtöbb párt szimpatizáns-adatbázissal. Nyilván ennek megvannak az adatkezelési szabályai – közölte Péterfalvi Attila, de a soproni listáról többszöri kérdésünkre sem foglalt állást.

– Általánosságban annyit el tud mondani, hogy a pártok a szimpatizánsaik adatkezelésében törvényt sértenek-e akkor, amikor olyan adatokat is tárolnak, minthogy pletykás, nem pletykás, sok emberrel találkozik, szószátyár, s a többi, s a többi, s a többi? Általánosságban.

– Ez már érdemi válasz lenne a kérdésére.

Kaltenbach Jenő egykori ombudsman a Zoom.hu-nak adott nyilatkozatában azt mondta: ha nem adták beleegyezésüket a listán szereplők adataik továbbításához, akkor jogosulatlan adatkezelés történt, ami bűncselekmény.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!