2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

„A kommunista besúgórendszert idézi a Fidesz soproni listája”

Hír TV

2018. április 5., csütörtök 11:02, frissítve: csütörtök 14:59

Tiltott adatgyűjtés és adatvédelmi törvénysértés gyanúja miatt feljelentést tesz az Együtt a soproni Kubatov-lista ügyében. Tényi István pedig az adatvédelmi hatósághoz fordul. Az egykori Fidesz-tag szerint bár a mozgósításhoz minden párt használ adatbázist, a Hír TV Online birtokába jutott lista több ponton is egyértelműen sérti az információs törvényt. A dokumentumban egyes választókat proliként jellemeznek, továbbá azt is a nevek mellé írták, hogy az illető hány embert ismer, milyen a politikai beállítottsága, milyen módszerrel bírható szóra, valamint a személyes adatok is szerepelnek.

„Érdeklődő, ajánlkozó beszélgetésben megnyerni suttogó támogatásra” – ezt tartotta a soproni Fidesz célravezető módszernek az egyik soproni plébános beszervezésére. A katolikus papot a Hír TV szembesítette a róla leírtakkal.

– Ön tud arról, hogy szerepel egy ilyen listán?
– Nem tudom, nem tudom, lehet.
– Lehet? Mert még leírás is van Önről, hogy szereti a fiatalokat, de nem ért szót velük stb.
– Mindegy, igen. Jó, de én ezzel most nem kívánok külön foglalkozni, mert nekem más elfoglaltságom van.
– De tud arról akkor, hogy {...}
– Igen, igen.
– {...} hogy ezen rajta van, vagy szerepel. És egyébként próbálkoztak, vagy sikerült Önt beszervezni a Fidesz-kampányba?
– Most ne haragudjon, de most más ügyben van elfoglaltságom.
– Csak egy igent vagy egy nemet szeretnék.
– Igen. Köszönöm!

„Pénzes, befolyásos emberekkel sokat társalog. Nem túlzottan fideszes szerintem, sőt” – ez az egyik evangélikus lelkész jellemzése, aki időközben elhagyta Sopront, és ma már máshol szolgál. Őt nem a politikával, hanem az egyház és a város közös ügyeivel hálózta volna be a helyi Fidesz. A párt célszemélyként tekintett a református lelkészekre is, hiszen ők is sok emberrel találkoznak a hűség városában.

– Egy olyan ügyben keresem, hogy az Ön neve is szerepel azon a listán, amelyet a Fidesz készített valószínűleg még 2014-ben azért, hogy beszervezzék Önt a kampányba. Ön tud erről?
– Semmiről nem tudom, már azt sem, hogy is mondja, miről kellene nekem tudnom? Először is, és Önnek mi köze ehhez?
– Ezzel foglalkozunk éppen, szeretnénk kideríteni…
– Felhívhatom én is Ön, hogy Önt...?
– Bocsánat, éppen felhívtam ebben az ügyben érdeklődünk.
– Jó, rendben van, köszönöm szépen, viszont hallásra!

A soproni lista a 2014-es önkormányzati választás előtt készülhetett. Nem tudni, hogy kik voltak a profilozók, de maradtak utánuk árulkodó nyomok. Az összeírás említ egy Barcza nevű személyt és egy riói előadást. A Barcza minden bizonnyal Barcza Attilát takarja, aki 2014-ben önkormányzati képviselő lett. Vasárnap feljebb léphet, a Fidesz őt indította Sopronban parlamenti képviselőjelöltként. 2013-ban ő vezette a magyar delegációt a Rio de Janeiróban rendezett katolikus ifjúsági világtalálkozón. Erről annak idején a helyi sajtó is beszámolt. Barcza Attila nem volt közlékeny, ami a Hír TV telefonon elérte.

A listán a papok, szerzetesek, lelkészek mellett olyan világi személyek is szerepelnek, akiket a Fidesz a soproni véleményvezérek közé sorolt.

Nem a megosztás a feladat

A lelkészeknek az a feladatuk, hogy egyben tartsák a gyülekezetet és nem az, hogy megosszák – így reagált a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöke a fideszes listázásra. Gáncs Péter elmondta: kampány beszervezésekről, listákról idáig nem volt tudomásuk.

„Nincs pártpolitikai elkötelezettségnek helye az egyház nyilvános megszólalásával, tehát szószékről vagy bárhonnan mi nem szeretnénk, hogy lelkészeink bármelyik párt mellett, vagy az ellen megszólalnának, hát hogy a magánéletében a lelkészeknek milyen meggyőződése van az az ő magánügye de nyilvános szolgálatban lelkészeinket mindig arra kérjük, hogy ne osszák meg a gyülekezeteket” –

 

A 3/3-as időket idézi

A Jobbik szerint példátlan botrány a soproni fideszes listázás, amely a kommunista 3/3-as besúgórendszert idézi. Brenner Koloman, a párt helyi országgyűlési képviselő-jelöltje felszólította a fideszes jelöltet: tisztázza magát, hogy ajánlásgyűjtése a Kubatov-listák törvényellenes használatával folyt-e.

A legnagyobb ellenzéki párt miskolci országgyűlési képviselője nem tud arról, hogy Miskolcon is gyűjtenének adatokat a Fidesz-szimpatizánsokról. Pakusza Zoltán Reggeli járat című műsorunkban azt mondta: arról tud, hogy a Fidesz az ajánlóívek leadása után is folytatta az aláírásgyűjtést a városban, mint ahogy a Pest megyei Dunakeszin is.

– Megkerestek igen, hogy a Fidesz gyűjt támogatói aláírásokat, már azután is leadták egyébként a hivatalos szavazóíveket és nyilván ez valamiféle támogató aláírás, amelyben az adatokat valószínűleg gyűjtik, hogy milyen listára, arról hivatalosan nincs információm.
– De ez összefüggésben állhat az általunk is megkapott Kubatov-listával?
– Akár összefüggésben is állhat, igen.

Szilágyi György szerint a manipuláció a célja a nyilvánosságra került, legújabb Kubatov-listának. A jobbikos képviselő azt mondta: a részletes jellemrajzokkal azt térképezte fel a Fidesz, hogy mivel tudnak hatni a választóikra.

„Ők minden egyes emberről tudják, hogyan tudják manipulálni, hogy tudják befolyásolni ezeket az embereket, az elmúlt években ezzel találkozhattunk. A Fidesz médiagépezete és maguk a fideszes politikusok egész Magyarországot manipulálni és befolyásolni próbálják, és éppen ezért mondjuk azt, hogy a Fidesz az a kormány, a Fidesz az a párt, amelyik leginkább becsapta a magyar választókat az elmúlt 28 évben, hiszen folyamatosan hazugságokkal, hazug hírekkel és törvénytelen eszközökkel próbálja befolyásolni a magyar társadalmat” – mondta a politikus.

Feljelentés

Tiltott adatgyűjtés és adatvédelmi törvénysértés gyanúja miatt feljelentést tesz az Együtt a soproni Kubatov-lista ügyében. Tényi István pedig az adatvédelmi hatósághoz fordul. Az egykori Fidesz-tag szerint bár a mozgósításhoz minden párt használ adatbázist, a Hír TV online birtokába jutott lista több ponton is egyértelműen sérti az információs törvényt. A dokumentumokon egyes választókat proliként jellemeznek. A névsor a négy évvel ezelőtti választásra készülhetett.

„Én is láttam ehhez hasonló listákat, legyünk őszinték, annak idején, mármint a 2002 és 2010 közötti időszakban, amikor én úgy aktívabban részt vettem a Fidesz, mondjuk úgy szervezetében. De ilyen szintű listát még én sem láttam, hogy emberek mögé mondatba foglalva az volt leírva, hogy milyen ember is ő. Hogyan lehetne beszervezni, mi a gyenge pontja, mi az erőssége. Teljesen igaza van a Jobbik képviselőjének, hogy ez a pártállam időszakát idézi” – mondta Tényi István.

Péterfalvi Attila nem tud róla, hogy bármely érintett az adatvédelmi hatósághoz fordult volna. >>>

„A Fidesz mindent megtanult az előző rendszerből”

Az LMP miniszterelnök jelölje szerint a listán szereplő embereknek jogi elégtételt kellene venniük a kormányon. Szél Bernadett azt mondta: Orbán Viktor mindig is arra törekedett, hogy beszervezze, megfélemlítse a választóit és saját céljaira használja fel őket.

„Szoktuk mondani és újra bebizonyosodott, hogy ez igaz, hogy a Fidesz mindent megtanult az előző rendszerből, amit el kellett volna felejteni és talán nem is véletlen az, hogy miért nem akarja a komcsi Magyarország bűneinek feltárását lehetővé tevő ügynökakták nyilvánosságát megvalósítani. Egyszerűen ez a listázás, állampolgárok listázása, politikai haszonszerzés céljából, világosan mutatja, hogy a Fidesz hol tanult” – fejtette ki.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!