2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Az Ab-hez fordul a fideszes, ha ezt teszi a kormány

, ,

2016. április 21., csütörtök 15:10, frissítve: csütörtök 20:32

Alkotmánybírósághoz fordul a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének fideszes elnöke, ha a kormány végrehajtja tervét, és gyámság alá vonja az önkormányzatokat. Egy belső kormányzati anyag szerint az országos, egységes informatikai szoftver csak az első lépés ahhoz, hogy a 2018-as választások után a feleslegessé váló helyi hivatalokat megszüntessék.

„Semmilyen szándéka nincs a kormánynak, hogy bármilyen önkormányzati feladatot átvigyen az állam irányába” – így cáfolta a helyi közigazgatás tervezett átalakítását a kancelláriaminiszter még februárban.

A Jobbikhoz került ki az az elemzés, amely a Belügyminisztériumnak készült. Az első lépés egy egységesített ügyviteli program, amely lehetővé teszi, hogy a kormány bármikor bármilyen adatot lekérhessen belőle az önkormányzat beleegyezése és jóváhagyása nélkül. A vonatkozó törvényjavaslatot a belügyminiszter már be is nyújtotta a parlamentnek. Az új informatikai rendszert minden önkormányzatnak kötelező lesz használni.

„A helyi adó szoftver, amit ma alkalmazunk, az elavult, illetve egy gazdálkodási szoftver kerülhet bevezetésre, amely azoknál az önkormányzatoknál, ahol nincs magasabb színvonalú gazdálkodási szoftver, ott segíti a gazdálkodással kapcsolatos adminisztrációt, egységessé teszi az adatszolgáltatáshoz szükséges adatokat” – közölte Pogácsás Tibor, a BM önkormányzati államtitkára.

A törvénytervezet konkrét időpontot a bevezetésre nem határoz meg, de Kaposvár fideszes polgármestere úgy tudja, egy év lesz az átállásra. „Egy olyan informatikai rendszer kiépítését kezdte el a Belügyminisztérium, amelynek jobbnak kell lennie a most a kistelepüléseken és a nagyvárosokban is működő körülbelül nyolcféle rendszernél. Kipróbálásra meg fogjuk kapni ez év őszén, a következő év őszéig teszteljük, és abban állapodtunk meg a miniszter úrral, hogy ha jobb lesz, mint a jelenlegiek, akkor bevezetjük. Ha viszont nem lesz jobb, mint a jelenlegiek, nem tudjuk kijavítani az esetleg felmerült hibákat, akkor működteti mindenki a mostanit” – nyilatkozta Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, Kaposvár polgármestere.

Az egységes informatikai rendszer annyiban hasznos lehet, hogy az önkormányzatoknak lehetőségük lesz összehasonlítani adataikat más településekével, így javíthatnak a gazdálkodásukon – mondja a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke. A politikus azonban attól tart, hogy a második lépésben a 2018-as választások után már nemcsak szoros ellenőrzést gyakorol felettük a kormány, hanem a döntést is kiveszi a kezükből.  „Ez azt jelentheti, hogy 2020 után, ha kapunk egy biztost, attól kezdve megszűnik az önkormányzatiság mint maga, mert az önkormányzás lényegét fogja elveszteni, és mindig meg kell valakivel alkudni ahhoz, hogy ezt most lehet vagy nem lehet. Ez a módszer szerintem az önkormányzatiság végét fogja jelenteni” – jelentette ki Schmidt Jenő.

A kiszivárgott elemzés szerint az átalakítások célja a feleslegessé váló helyi hivatalok megszüntetése. Ezt azonban 2018 után kell végrehajtani, addig pedig, ahogy az elemzésben írják: a polgármestereknek nem szabad a tudomásukra hozni, hogy a következő fázis a hivatalok kiszervezése.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!