2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Átalakítással váltaná ki a forráselvonást az MTA

Hír TV

2018. július 25., szerda 19:34, frissítve: szerda 21:40

Német mintára alakítaná át kutatóintézeteinek irányítását a Magyar Tudományos Akadémia elnöksége. A javaslat 2019 májusába kerülhet a közgyűlés elé, az elnökség addig haladékot kér a kormánytól a finanszírozás átalakítására. Az MTA vezetése azt is kéri, hogy odaítélt támogatást a kormány ne vonjon el, személyi kérdésekbe ne szóljon bele, az alapkutatásoknál pedig maradjon meg a szabad témaválasztás.

Mindehhez valószínűleg módosítani kellene a már elfogadott jövő évi költségvetést, amely az MTA kutatási pénzeinek egy részét az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz csoportosítja át. A Tudományos Akadémia számára a követendő minta a Max Planck Társaság lenne, amely a világ egyik legsikeresebb független kutatóhálózatát működteti a világban.

A kutatóintézetek finanszírozásának kérdésében közeledtek az álláspontok az MTA és a kormány között – erről a nemzetközi hírű, Széchenyi-díjas agykutató, Freund Tamás nyilatkozott Egyenesen című műsorunkban. Az akadémikus szerint az intézetek működését átláthatóbbá teszik, az alapkutatásokban pedig érvényesülnek majd a kormány által szorgalmazott témák. Freund Tamás először adott interjút azóta, hogy kilépett a Fideszhez közelálló tudósokat tömörítő Professzorok Batthyány Köréből.

„Abszolút az illetékességi körébe tartozott volna a Batthyány körnek és nem volt képes nyilatkozni. Innentől fogva úgy gondolom, ha ilyen témában sem képes ez a kör.., akkor mire lesz képes?” – mondta a kutató.

Tekintse meg a teljes interjút:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!