2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

Az MTA torkát is szorítja a jövő évi költségvetés

Hír TV

2018. július 21., szombat 15:36, frissítve: vasárnap 09:16

A jövő évi költségvetés elfogadásával biztossá vált, hogy a kormányzat közel 30 milliárd forintnyi kutatási pénzt von el a Magyar Tudományos Akadémiától. Az új struktúrában Palkovics László innovációs miniszter dönthet arról, hogy kik és mit kutathatnak. Egy a tudományra szánt pénzeket elosztó szervezet korábbi elnöke a héten arról beszélt, hogy rengetegszer keresték fideszes politikusok, hogy milliárdokat kérjenek projektjeikre.

Pénteken fogadta el a parlament kormánypárti többsége a 2019-es költségvetést. Ennek részeként a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeti forrásainak jelentős részét, mintegy 28 milliárd forintot az Innovációs Minisztérium alá rendeltek. Vagyis a jövőben nem a kormányzat oktatáspolitikáját nemrég kritizáló MTA, hanem Palkovics László minisztériuma dönthet arról, mit és mennyiért kutathatnak. A innovációs miniszter szerint ez csak egy technikai kérdés.

„Egy dolgot szeretnék tisztázni. Nekem olyan mondást tulajdonítanak, hogy az alapkutatás nem fontos, ez nem igaz, nem így gondolom. Ez egy technikai ügy, hogyan használjunk fel forrásokat, ami limitált mértékben állnak rendelkezésre” – mondta Palkovics László.

A tudományos pénzelosztás rendszeréről az akadémia egyik korábbi elnöke, Pálinkás József is beszélt a héten Egyenesen című műsorukban. Állítása szerint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és technológiai hivatal élén három év alatt tucatnyi fideszes politikus próbált pénzt szerezni nála.

– Természetesen senki nem hinné el, ha azt mondanám, hogy politikusok sokasága nem keresett meg ilyen-olyan amolyan projekttel.
– Milyen típusú megkeresés volt?
– Hoztak konkrétan pályázati sorszámot, mikor benyújtanak egy pályázatot, az kap egy iktatószámot, hozta konkrétan, hogy szeretné, ha ez és ez a pályázat nyerne. Hát a három év alatt ez senkinek sem sikerült.
– Itt nagy pénzekről volt szó?
– Nagy pénzekről volt szó.
– Tól-ig kategóriában?
– Kétmilliárdig.

A Jobbik szakpolitikusa szerint az kutatás-fejlesztésre szánt milliárdokért már fideszes belharc kezdődött.

„Ez a fajta módszertan, miszerint egy költségvetés módosításból tud meg a magyar tudományos világ egy ilyen változást, ez rendkívül aggályos. Különös tekintettel egyébként abban a szövegkörnyezetben amikor mondjuk már a Fideszen belüli kultúrkampf is kitört, hiszen most már Pálinkás elnök úr is trockista elhajlónak minősül, és leváltották az Innovációs Hivatal éléről, a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője, Prőhle Gergely is már nagyon furcsa személlyé vált, hogy Chikán Attila volt fideszes miniszterről ne is beszéljek, aki ugye a figyelőben listázott Soros ügynökké vált” – fejtette ki Brenner Koloman.

Bár az Országgyűlés elfogadta az MTA forrásainak átcsoportosítását, az akadémia vezetése tovább tárgyal a kormányzat illetékeseivel az esetleges változtatásokról.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!