2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Katasztrófa után: akciósan hirdetik egyiptomi útjaikat

2015. november 8., vasárnap 17:57, frissítve: vasárnap 18:01

Akciósan kínálják az egyiptomi utakat a magyar utazási irodák az orosz utasszállító katasztrófája után. A Hír TV-nek nyilatkozó idegenvezető azt mondja: nincs sokkal kevesebb turista, mint korábban. A biztonságpolitikai szakértő viszont hangsúlyozza: kockázatos Egyiptomba utazni, annak ellenére, hogy az ország komolyan veszi a fenyegetettséget, és felkészültek egy esetleges következő támadásra is.

Az egy hete lezuhant orosz utasszállító fedélzetén 224-en utaztak, senki nem élte túl a szerencsétlenséget. A repülőgép Sarm es-Sejkből Szentpétervárra tartott. Az oroszok és britek már megkezdték turistáik hazaszállítását Egyiptomból, mert arra gyanakodnak, hogy a járaton pokolgép robbant. A magyar külügy egyelőre nem tervez hasonló lépést.

A magyar utazási irodák is tovább hirdetik egyiptomi útjaikat. A Sínai-félszigetre már 51 ezer forintért is el lehet utazni. Egy a közelben tartózkodó idegenvezető is arról számolt be a Hír TV-nek, hogy nem csökkent jelentősen a turisták száma.

A biztonságpolitikai szakértő szerint Egyiptomban komolyan kezelik a fenyegetettséget, meghozták a szükséges biztonsági intézkedéseket, és felkészültek egy esetleges következő támadásra is.

„Én azt hiszem, hogy most kifejezetten sokkal-sokkal magasabb biztonsági szintet építettek fel a szállodákban, és magában az üdülőövezetben is felkészültek arra, hogy valamilyen fajta támadás megtörténjen. Ha támadás történik, az szerintem valahol máshol lesz, nem Sarm es-Sejkben (...) Azt nem javasolnám senkinek sem, hogy az üdülőövezeteket elhagyja és önálló portyázásba kezdjen, mert abból probléma lehet” – fogalmazott Tarjányi Péter.

A szakértő szerint csak akkor lehetne biztonságos a térség, ha az Iszlám Állam terrorszervezetet sikerülne felszámolni, Szíriában és Irakban pedig békefolyamatok indulnának el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!