2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Adományok a Katolikus Karitásztól a fóti gyermekotthonnak

2015. december 21., hétfő 20:50

Édességeket és egy új mosógépet ajándékozott a Katolikus Karitász a fóti Károlyi István Gyermekközpontnak. A több százezer forint értékű adományt a megnövekedett higiéniai szükségletek miatt juttatták az intézménynek, az ugyanis állandó lakói mellett gondoskodik a kísérő nélküli kiskorú menekültekről is.

Egy kisbusznyi adomány érkezett a fóti Károlyi István Gyermekközpontba. A Katolikus Karitász szaloncukrot, bejglit és társasjátékokat ajándékozott a gyermekotthonnak. A legnagyobb meglepetés mégis a mosógép volt.

A fóti központ az állandó lakói mellett a kísérő nélküli kiskorú menekültekről is gondoskodik. Az igazgató elmondása szerint nyáron volt olyan nap, amikor több száz kiskorú menekült érkezett hozzájuk, mostanra viszont már csak 16-an maradtak.

„Nagyon erős az a kód, amit otthon a hazájukban beléjük írtak, hogy Németországba, Németországba, aki mégis elfogadja azt, hogy itt nálunk lehet tanulni, lehet szakmát szerezni, és biztonságban lehet élni, azoknak pedig teljes mértékben biztosított itt az integráció, és természetesen mindent megteszünk annak érdekében is, hogy teljesen be tudjanak illeszkedni a magyar társadalomba, például magyar iskolákba járnak, ott tanulnak magyart, mint idegen nyelvet, ugyanúgy élnek, mint bármely más gyerek itt a mi otthonunkban” – mondta Kádas István a Károlyi István Gyermekközpontból.

Több menekült kamasz már dolgozik is, van aki gyorsétteremben, más áruházban vállalt diákmunkát. Az intézmény igazgatója szerint a menekült fiatalok nagyon gyorsan tanulják a nyelvet, a Katolikus Karitász jövőre ebben is kész segíteni.

„Az ellátott magyar gyermekeken kívül az ide érkező menekült gyermekeknek a hosszú távú nyelvi integrációját is tudnánk segíteni, akik hosszú távon itt maradnak menekült gyerekek, kiskorúak, őket szeretnének egy nyelvi programmal segíteni, egy éven keresztül, és ebben működünk együtt szorosan a Demján Alapítvánnyal” – jelentette ki Zagyva Richárd, a Katolikus Karitász igazgatóhelyettese.

A gyermekközpontban lévő kiskorú fiatalok száma folyamatosan változik, jelenleg 120 gyermek és fiatal él 7 gyermekotthoni csoportban, illetve lakásotthonban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!