2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A Verseny utca „nyerte meg” a menekülteket

2015. augusztus 26., szerda 20:40, frissítve: szerda 20:50

A VII. kerületi Verseny utcában, egy korábbi piac helyén lesz a migránsok új tranzitzónája – jelentette be Budapest főpolgármestere a köztévében. A jelenlegi pályaudvarokon működő zónákat nem egyszerre, hanem szakaszosan zárják majd be, hogy legyen idő az átköltözésre.

Az eredeti elképzelések szerint a pályaudvari zónák kijelölésével a lakosságot akarták megvédeni a városban vándorló migránsoktól. De ezek a területek egyre kisebbnek bizonyultak a bevándorlók nagy száma miatt. „Az emberek többsége egyáltalán nem akar elmenni a táborba. Mert azt gondolják, hogy oda nagyon sokáig be lesznek zárva. Mi meg tovább akarunk utazni, de nem tudunk” – mondta egy afgán fiú, aki öt napja érkezett Budapestre.

A kezükben vonatjegyeket tartanak. Bécsbe utaztak volna. De kiderült, hogy valaki átverte őket, mert a jegyek hamisak.

„Ha nem tudnak továbbutazni, mi előre megmondtuk, hogy humanitárius okból meg azért, hogy a város ne forduljon fel, segíteni akarunk, de nem elszállásolni. Elszállásolni nem is tudunk és nem is akarunk, hiszen a helyzet egyre nehezebben kezelhető” – ezt még kedden mondta Tarlós István a Magyarország élőben című műsorunkban. Szerdán pedig már kiderült az is, hogy hamarosan költözniük kell a pályaudvarok környékéről a menekülteknek.

Az új tranzitzónát a Keleti háta mögött lévő volt kínai piac területére tervezik. „Ez egy új információ volt számunkra, még nem beszéltünk róla túl sokat, picit mintha messzebb lenne az összes pályaudvartól, mint amit gondoltunk, de majd megpróbálunk közös eredményre jutni a fővárossal” – mondta Matyasovszky-Németh Márton, a Migration Aid önkéntese.


A civilszervezetek eredetileg is azt szerették volna, hogy egy nagyobb tranzitzónát alakítsanak ki Budapesten. A végső döntést csütörtökön hozza meg a főváros vezetése, pénteken pedig a Migration Aiddel is egyeztetni fog a főpolgármester a költöztetésről, ami véleménye szerint két héten belül megtörténhet.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!