2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A stadion-boomra és a trafikrendszerre is nemet mondtak

2016. április 12., kedd 20:00, frissítve: kedd 20:05

Ha csak a magyarokon múlik, stadionépítési program sincs és a trafikrendszert sem vezeti be a kormány. A végsőkig titkolt Századvég-aktáról a Vs.hu közölt újabb írást. A kommunikációs államtitkár kitérő választ adott arra, hogy a politikai döntések meghozatalakor miért hagyták figyelmen kívül a társadalom véleményét.

A Századvég 2013 szeptemberében végzett közvélemény-kutatást a stadionépítésekről. Az ellenzék kezdettől fogva bírálta a kormánypártokat, amiért tízmilliárdokat költenek adófizetői forintokból Orbán Viktor kedvenc sportjára. A felmérésből a Fidesz és a KDNP politikusai megtudhatták, hogy a magyarok többsége sem ért egyet a költséges sportberuházásokkal. A megkérdezettek 56 százaléka válaszolta azt, hogy a pénznek jobb helye lenne máshol.

„A Fidesz fél a nép akaratától.” Az MSZP elnökét nem lepte meg az évekig titkolt Századvég-iratok tartalma. „Ha megkérdeznénk az embereket, hogy az egészségügyre fordítsuk-e a forrásainkat, amely közös, vagy a Magyar Nemzeti Bank alapítványaiban költsük el, vagy építsünk belőle kisvasutat, vagy építsünk belőle stadionokat, higgye el, a nép pontosan tudná, mit szeretne” – mondta Tóbiás József.

„A legyen-e ingyen a sör? kérdésre meg szerintem 99 százalékos igen választ kapnánk” – mondta Kósa Lajos. A Fidesz frakcióvezetője szerint egy közvélemény-kutatás mindig a kérdés megfogalmazásán áll vagy bukik. Mindig lehet úgy kérdést feltenni, hogy arra egyféle válasz érkezzen. „Értelmes dolog-e olyan kulturális teljesítményeket támogatni, amelyeknek az értéke mulandó és egyébként fölöttébb kétséges? És akkor ezt végtelenségig lehetne sorolni. Akkor valószínűleg úgy járnánk, hogy az derülne ki, hogy egyébként a kultúrát nem érdemes támogatni az emberek többsége szerint” – tette hozzá Kósa Lajos.

A Századvég Alapítvány több mint négymilliárd forintot kapott a 2012 és 2014 között készített kutatásaiért a kormánytól.

– Miért kellett ennyi pénzt ezekre a kutatásokra, illetve egyéb felmérésekre kifizetni, hogyha utána nem vették figyelembe az eredményeket?
Ugye minidig a célok lényegesek, nem mindig az eszközök. Az alapvető célokat Magyarországon támogatják ilyen formában az emberek. Tehát azt például, hogy a fiatalok sportoljanak – mondta Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

A közvélemény-kutatásokból az is kiderül: a magyarok többsége nem hitte el a kormánynak, hogy a trafikrendszer bevezetése a fiatalok dohányzásának visszaszorítását szolgálja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!