2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A prostituáltak sokszor a közmunkát választják

2015. március 2., hétfő 19:20

Több mint egymilliárd forint bírságot szabtak ki a prostituáltakra egy év alatt, a befizetett büntetések száma azonban az 1 százalékot sem haladja meg. Sokan közmunkával váltják ki a büntetést, de olyan is van, aki inkább börtönbe vonul. A Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete egy piroslámpás negyed kialakításával szorítaná vissza a bírságok számát.

Rendszeresen járőröznek a rendőrök a Gubacsi úton. A prostitúció itt legális. „Igazából nem rossz, hogyha itt sűrűn járnak a rendőrök, mert mondom, azért vannak itt csúnya vendégek is” – mondja egy ott dolgozó szexmunkás.

Az egyenruhások a türelmi zónán belül is bírságolnak. 2012-ben összesen több mint egymilliárd forinttal szankcionálták a szexmunkásokat főként szabálysértések miatt. Tilos ugyanis kihívóan viselkedni, öltözködni, zaklatni a járókelőket.


Emellett rendelkezni kell érvényes egészségügyi papírokkal is, ami csak három hónapig érvényes. Ha lejárt, több tízezer forintos bírságot is kaphatnak. Egy nap alatt akár többször is.

A prostituáltak a kiszabott bírságok kevesebb mint egy százalékát fizetik ki. Van, aki közmunkával fizet, szemetet szed vagy virágot ültet, de olyan is akad, aki inkább leüli a büntetést.

A prostituáltak az elzárást olyan rabokkal együtt ülik le, akik rablásért vagy gyilkosságért kerültek börtönbe.

A jogi szakértő szerint egy jól szabályozott rendszer kellene, melyben egy meghatározott területen belül tudnak működni a prostituáltak. „Olyan helyzetet kéne teremteni, amely a rendőri túlkapásoknak az elejét veszi” – fogalmazott Borai Ákos, a Belügyminisztérium jogi főosztályának volt helyettese.

Az üzletszerű kéjelgés 1993 óta nem bűncselekmény, 1999 óta törvény szabályozza a prostitúciót.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!