2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

A politika késlelteti a Sorsok házának megnyitását

2017. szeptember 25., hétfő 19:35

Szakmai viták helyett ma már a politika késlelteti a Sorsok házának megnyitását – így nyilatkozott a Hír TV-nek a holokauszttúlélők megsegítésére létrehozott Mensch Alapítvány elnöke. Azt szeretné, ha a pénteken kezdődő jom kippur ünnepére megszületne a megállapodás a holokausztmúzeumról. A 7 és fél milliárd forintból kialakított emlékhelyet a kormány a történészek és a zsidó szervezetek között viták miatt nem engedi megnyitni.

Évek óta csak a rozsdás vaskapu fölött kilátszó Dávid-csillag jelzi, hogy holokausztmúzeum lesz Budapesten, az egykori Józsefvárosi pályaudvar helyén. A főbejáratnál azonban kordon és lakat fogadja a járókelőket. 7,5 milliárd forintot szánt a kormány a Sorsok házára, ám a csaknem befejezett múzeum azóta sem nyitott ki.

– Hogyan áll a Sorsok háza-projekt? Van-e bármiféle előmozdulás?
– Sehogy. Hát, sehogy, látja.

Múlt csütörtökön nyilatkozta ezt Lázár János, szavai két éve bármikor elhangozhattak volna. A kancelláriaminiszter szerint a megnyitó feltétele a történészek és a zsidó szervezetek egyetértése.

„Van egy ésszerű határ, amíg szerintem a kormány bölcsen teszi, hogyha vár arra, hogy a magyarországi zsidó közösségek áldásukat adják a múzeumi koncepcióra. Hogyha ez nem megy, akkor valószínű, hogy ott mást kell csinálni” – vélekedett a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Ez egy pár hónapos haladékot jelent. A szakmai felügyelettel megbízott Schmidt Mária személyes támadásnak vette Lázár János szavait. Már másnap azt írta a Facebookon: a Sorsok háza történészkoncepciója megfelel annak a célnak, hogy zsidók és nem zsidók közösen dolgozzák fel a múltat, ám „amíg Lázár János és személyes megbízásából a súlyos állampárti múlttal terhelt Zoltai Gusztáv kezében van a Sorsok háza, addig annak megnyitására nincs remény”.

A holokauszttúlélők megsegítésére létrehozott Mensch Alapítvány elnöke szerint a vita már nem szakmai alapokon folyik. Arra kérte a döntéshozókat, hogy a zsidóság egyik legnagyobb ünnepére, a pénteken kezdődő jom kippur idejére állapodjanak meg a Sorsok házáról.

„Mindenki a saját egóját, legyen az ez a szervezet, az a szervezet, az a származás, szálljon le! Nem egy ember a fontos. Az ügy a fontos. Fontos, hogy ez meglegyen. Tudom, hogy szépen el lett készítve, tudom, hogy szakszerűen lett elkészítve. Ott áll, menjen előbbre! 29-e előtt határozzák el!” – mondta Geiger András.

Heisler András Mazsihisz-elnök már 2014-ben kiszállt a Sorsok háza nemzetközi tanácsadó testületéből arra hivatkozva, hogy Schmidt Mária az együttműködés teljes hiányáról tett bizonyságot. A Sorsok háza koncepciójának megalkotásával és az épület felépítésével megbízott közalapítvány – amelynek Schmidt Mária a vezetője – a Hír TV-nek annyit írt: a Sorsok háza jövőjével kapcsolatban kizárólag Magyarország kormánya az illetékes.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!