2024. 03. 02. Szombat Lujza napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

A pártállamot idézi az érettségi feladat

2017. május 5., péntek 17:21, frissítve: péntek 18:01

Érettségi feladat lett abból, hogy mit kell családnak tekinteni a kormány szerint. Az oktatási szakma egyes képviselői úgy vélik, mindez a legrosszabb időket idézi.

„A család emberek egy közössége vagy több közösség kapcsolata, ahol a tagok között leszármazotti kapcsolat van, házasság vagy örökbefogadás. A családot az különbözteti meg más csoportoktól, hogy különnemű személyekből áll, akik különböző generációkhoz tartoznak, és reprodukálja önmagát” – a többi közt erről a definícióról kell eldönteniük a pedagógiából szakmai érettségi vizsgát tevőknek, hogy igaz-e vagy hamis. A jó választ azok adják, akik az igazra tesznek.

Pukli István szerint a definíció levezethető ugyan az alaptörvényből, sokaknak mégis sértő a megfogalmazás. A Teleki Blanka Gimnázium igazgatója szerint a feladatsor összeállítói nem gondolnak például az egyedülálló szülőkre, nem gondolnak azokra, akiknek nem lehet gyermekük, „és nyilván szentségtörés ilyet említeni ebben az országban, de például az azonos nemű párokra sem gondolnak”.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint pártállami időket idéz a feladat – amelynek, úgy véli, nincs helye az érettségin. Mendrey László emlékeztetett: „Voltak ilyen feladattípusok Magyarország történetében 50-60 évvel ezelőtt, amelyek direkt politikai céllal kerültek be. Nem tartom jónak, hogy ez a szellem bármilyen módon is visszasettenkedjen a közoktatásba, a vizsgafeladatokba.”

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár viszont helytállónak tartja a család ilyen megfogalmazását. Tuzson Bence még azt is elmondta, egyetért a definícióval.

Bár az egynemű párok továbbra sem alkothatnak családot Magyarországon, a csonka családokat a kormány is támogatja – tette hozzá az államtitkár. „Például a családi otthonteremtési kedvezmény esetében azok a szülők is, akik egyedül nevelik a gyermeküket, igénybe vehetik a támogatásokat, vagy azok is például, ahol a család úgy jött létre, hogy korábbi házasságból hozta valaki a gyermekét.”

Hogy miért kell a kormányzati családdefiníciót érettségi vizsgákon sulykolni, azt először a feladatlap szerkesztéséért felelős Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivataltól, majd az oktatási államtitkártól szerettük volna megkérdezni. Palkovics László állította: az illetékesek már megválaszolták kérdéseinket, ám ez mindeddig nem történt meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!