2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

„A népszavazás felesleges”, akár kukák is lehetnének az urnák helyén

2016. augusztus 31., szerda 18:03, frissítve: szerda 18:40

Látható és láthatatlan biztonsági elemekkel ellátott szavazólapokkal és új, európai mintára készült urnákkal találkozhatnak a szavazók az október másodikai népszavazáson. A szocialisták elnöke szerint az unióban tudják, hogy az ország nem támogatja a kötelező kvótarendszerét, így felesleges üzenni Brüsszelnek. A Fidesz frakcióvezetője szerint nem igaz, hogy ezzel készítik elő az unióból való kilépést.

Futószalagon készülnek a biztonsági elemekkel ellátott szavazólapok az október 2-ai népszavazásra, darabonként 15 forint 10 fillérért. Más újítással is szembesülnek majd a szavazók, mivel a választási iroda – európai minta szerint – lecseréli a papírurnákat.

„Beszakadtak, bekönyökölték, beszorult az emberek keze, tehát mindenféle probléma volt vele, hamar tönkrementek. Műanyag urnák lesznek. Ez Európa-szerte már alkalmazott módszer, egy kicsit a kukához hasonló, csak elegánsabb” – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

Akár kukák is lehetnének az urnák helyén a szocialisták szerint, hiszen a népszavazás alapvetően teljesen felesleges. „Az október 2-ai népszavazás felesleges. Mindenki, mi is egyetértünk abban – és akikkel beszéltünk, többségében ezt tudomásul vették –, hogy nem támogatjuk a kötelező betelepítési kvótát, s mi magunk is úgy gondoljuk, hogy Európa változásra, reformra szorul, de nem abba az irányba, ahogy a miniszterelnök gondolja, hanem sokkal inkább abból a szempontból, hogy jóval több lehetőséget kapjanak a tagállamok, és több lehetőséget kapjanak a megválasztott képviselők” – fejtette ki Molnár Gyula, az MSZP elnöke.

A Fidesz frakcióvezetője szerint a népszavazáson helyénvaló és fontos kérdésben kérdezik a magyar választók véleményét. Kósa Lajos szerint a népszavazás közjogi relevanciája is rendkívüli. „Minden olyan állítás – amit a szocialisták elnöke is megfogalmazott –, hogy a népszavazásnak bármilyen köze lenne Magyarország EU-s tagságához, egyszerű hazugság, és kifejezetten a választók megtévesztésére szolgál. A magyar népszavazás csak arról szól, amiről a kérdés is, mindenki olvashatja, ilyen egyszerű. Erről szól, nem másról” – hangsúlyozta.

A kötelező betelepítésről szóló népszavazás akkor lehet érvényes, ha a jelenlegi 8 272 589 választópolgár felénél többen érvényes szavazatot adnak le.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!