2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Diákok: Nem voltak megoldhatatlanok a feladatok

2017. május 8., hétfő 13:01, frissítve: hétfő 15:50

Magyar nyelv és irodalomból érettségiztek először a végzős diákok országszerte 1170 helyszínen. A vizsgázóknak közép- és emelt szinten is bő négy órájuk volt a feladatokra. Középszinten műértelmező és műveket összehasonlító feladat közül választhattak, az emelt szintű írásbeli első feladata szövegértési és műveltségi feladatsor volt.

A diákoknak 250 percük volt arra, hogy megírják az érettségit. 90 perc alatt szövegértési feladatot kellett megoldani – egy Petőfi-imázsról szóló interjú értelmezésével –, 150 percben pedig egy a humor szerepéről szóló írás állítása mellett vagy ellen kellett érvelni, illetve azt is választhatták, hogy egy helyi közlekedési vállat által meghirdetett pozícióra írnak motivációs levelet.

– Amitől a legjobban féltem, az sikerült a legjobban.
– Ez mi volt?
– A verselemzés.
– Mire számítasz jegy tekintetében?
– Négyesre – nyilatkozta a Hír TV-nek egy diáklány.

A tanulók szerint nem voltak megoldhatatlan, bonyolult feladatok.

– Szerintem az első rész, a szövetértési feladat sokkal nehezebb volt, mint a novellaelemzés, de szerintem jól sikerült.
– Milyen jegyre tippelsz?
– Az ötöst szeretném nagyon – mondta egy másik tanuló.

Egy magyartanár szerint inkább az időbeosztás okozhatott nehézséget a diákoknak, mint a feladatok megoldása. „Úgy gondolom, a kérdésektől függ, hogy a szövegértés mennyire volt nehéz, itt inkább az idővel kellett dolgozniuk a tanulóknak, hogy beleférjen minden a rendelkezésre álló 90 percbe, mert ez idő alatt kellett a szöveget megérteni, kérdésekre válaszolni, illetve az érvelés vagy a gyakorlati szöveg közül választva írni egy rövidebb fogalmazást. Ezekre fel lehetett készülni, a szövegértésre az elmúlt négy-öt évben lehetett készülni” – magyarázta Huba Márk, a Kőrösi Csoma Sándor gimnázium tanára.

Hétfőn csaknem 109 ezer tanuló kezdte meg az érettségiszezont, országszerte 1170 helyszínen. Kedden matematikából kell vizsgázniuk a diákoknak.

Markos Kata kollégánk egy másik budapesti gimnáziumból küldött tudósítást:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!