2024. 05. 27. Hétfő Hella napja
Jelenleg a TV-ben:

A Sakál, a Patkány, a Kádár és a Laci

Következik:

Vezércikk 04:00

A magyar diákokkal együtt oktatják a menekülteket

2015. augusztus 11., kedd 17:50, frissítve: kedd 18:07

Országszerte három óvoda és négy iskola fogadja majd a menekült gyerekeket. Nem elkülönítve, hanem a magyar diákokkal együtt oktatják őket. A most kezdődő tanévben akár száz migráns tanulót is képesek fogadni az intézmények.

Tucatnyi gyerek él családjával a bicskei menekülttáborban, szeptembertől valamennyiüket iskolába vagy óvodába küldi a Bevándorlási és Állampolgársági hivatal.

Mint kiderült, a legtöbben csak a anyanyelvükön tudnak megszólalni. A televíziónk által megszólaltatott egyik fiú azt mondja, az angolt is csak törik.

A bevándorlási hivatal a magyar diákokkal együtt oktatná a menekült gyerekeket. Szerintük a nyelvtudás hiánya nem okoz majd problémát, ám a Hír TV által megkérdezett oktatáskutató más véleményen van. „Azok az iskolák, amelyek foglalkoznak ilyen gyerekekkel, megoldják valamilyen módon ezt a problémát, leginkább úgy, hogy erre képzett tanárok foglalkoznak velük. A magyart mint idegen nyelvet tanítják számukra, mint ahogyan mi tanuljuk az angol nyelvet például” – mondta Nahalka István.

Három óvoda és négy iskola fogadná a bevándorló családok gyerekeit. Valamennyi intézmény a befogadó állomások környékén van, így Debrecenben, Bicskén, Budapesten és Győrben is tudnak majd tanulni a gyerekek.

Az Együtt országgyűlési képviselője szerint nem jelenthet problémát a menekült gyerekek beiskolázása, mivel alapvetően nincsenek sokan. „Iskolába kell járniuk ahhoz, hogy olyan végzettséget szerezzenek, hogy Magyarországon élhessenek. Hozzá kell tennem, hogy pár tucat gyerekről beszélünk, tehát egyáltalán nem hatalmas tömegekről van szó. Mindenki tudja, hogy a több tízezres menekülthullám lényegében átmegy Magyarországon, egy-két százaléka a tömegnek az, amely gyerekként itt marad” – mondta Szelényi Zsuzsanna.

Több olyan iskolát is kerestünk, ahol migráns gyerekeket fogadnak, de a Klebersberg Intézményfenntartó Központ nem engedélyezte, hogy nyilatkozzanak. Az oktatás költségeit a magyar állam állja, vagyis a menekültek diákok ingyen utazhatnak és ehetnek, s nem kell fizetniük a kollégiumi szállásért sem.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!