2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A Fidesz tovább szigorítaná saját indítványát

2015. március 30., hétfő 15:36, frissítve: hétfő 20:48

Sürgősséggel tárgyal a parlament a brókerek elszámoltatását előíró törvényjavaslatról, a Fidesz tovább szigorítaná saját indítványát, a Jobbik és az LMP vizsgálóbizottságot állítana fel, a szocialisták a kisbefektetők teljes kártalanítását követelik.

Már kedden megszavazhatja a parlament azt a kormánypárti javaslatot, amely alapján zárolhatják a brókerbotrányban érintett társaságok vezetőinek vagyonát. A képviselők 170 igen szavazattal, 7 nem ellenében támogatták, hogy az Országgyűlés rendkívüli sürgősséggel eltérjen a házszabálytól, és tárgyalja az indítványt. Ez alapján a vállalatok vezetőinek, felügyelőbizottsági tagjainak és egyes könyvvizsgálóknak vagyonukkal is felelniük kellene az okozott károkért. A javaslat tovább szigorodik, a Fidesz-frakció módosító indítványa alapján egy évre visszamenőleg is vizsgálják a tranzakciókat, a Befektető-védelmi Alapot pedig arra köteleznék, hogy a Quaestor-brókerügy minden hatmillió forint alatti kisbefektetőjét kártalanítsa.

„A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának az a véleménye, hogy mivel a Quaestoré is brókerbotrány, a Befektető-védelmi Alap ugyanúgy felelősséggel tartozik. A Fidesz országgyűlési képviselői csoportjának az az elvárása, hogy a Befektető-védelmi Alap a Quaestor-brókerügy minden egyes hatmillió forint alatti kisbefektetőjét ugyanúgy kell kártalanítsa, ahogy ezt a Buda-Cash, illetve más brókercégek esetében megtette” – fogalmazott Rogán Antal az Országgyűlésben.

Fideszes piramisjátékról beszélnek a szocik

Az MSZP frakcióvezető-helyettese fideszes piramisjátéknak nevezte napirend előtti felszólalásában a Quaestor-ügyet. A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője a szocialista kormányokra mutogatott vissza, Rogán Antal szerint visszaélések már a baloldali kormányok alatt is voltak, de az akkori pénzügyi felügyelet képtelen volt leleplezni őket.

Az LMP társelnöke szerint a kormányfő a hivatali esküjét szegte meg azzal, hogy nem tett feljelentést, miután elolvasta Tarsoly Csaba Quaestor-vezér levelét. „A miniszterelnök felelőssége teljesen egyértelmű, neki a hatóságokhoz kellett volna fordulnia, és mivel ezt nem tette meg, vitathatatlan, hogy a Fidesz a legfelsőbb szintig felelős a Quaestor-károsultak minden egyes fillérjéért, amelyet elvesztettek” – vélekedett Szél Bernadett, a párt társelnöke.

A nemzetgazdasági tárca államtitkára szerint a kormányfő az esküje szellemében járt el, amikor február 25-én, a Buda-Cash-csőd másnapján elrendelte a közpénzek kimenekítését a brókerházakból. „Könnyű azt kiabálni az éterbe, hogy mindenkinek mindent fizessünk ki. Ilyen elv alapján akkor minden egyes esetben, amikor kár történik valahol, akkor lehet szaladni a kormányhoz, az államhoz, hogy fizesse ki” – fogalmazott Tállai András.

„Orbán Viktor elment Sopronba és beismerő vallomást tett” – mondta Lukács Zoltán. Az MSZP frakcióvezető-helyettese is a kormányfő politikai felelősségéről beszélt a napirend előtti felszólalásában a parlamentben. „A Magyar Szocialista Párt szeretné kikérni, a mai napon ki is fogja kérni azt a levelet, amelyet Tarsoly Csaba Orbán Viktornak, az üzlettársának írt. És ki fogja kérni azt a jegyzőkönyvet, illetve hangfelvételt, amely a február 25-ei kormányülésen készült, mert nincs abban bizalmunk, hogy az a miniszterelnök, aki elárulta a választóit, most igazat mond” – fogalmazott.

Noha a miniszterelnök már februárban elrendelte a közpénzek kimentését a brókerházakból, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. csak március 9-én kapta vissza milliárdjait a Quaestortól. A késlekedést a külügyi tárca államtitkára azzal magyarázta, hogy február végén az illetékes vezetők külföldön voltak, ezért csak hazatérésük után tudták végrehajtani a kormányfői utasítást. „Erkölcsileg is rendben van a dolog, mert közvagyonról van szó. Ha mi hagytuk volna, hogy ez a közvagyon a Quaestornál maradjon, és Isten tudja, milyen sorsra jut, akkor ma mit mondanának nekünk? Tehát a közvagyont menekítettük ki” – hangsúlyozta Magyar Levente.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. csaknem négymilliárd forintot tartott a Quaestornál.

Szijjártó visszautasítja a vádakat

Megdöbbent és csalódott a Quaestor-botrány miatt – mondta budapesti sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter visszautasította, hogy a tárca törvénytelen információkkal rendelkezett volna a cég közelgő csődjéről. Hozzátette: egyetlen levelet sem kapott Tarsoly Csabától, idén pedig egyetlen alkalommal találkozott vele. Arra a kérdésre, hogy a miniszterelnöki utasítás ellenére a Magyar Nemzeti Kereskedőház miért várt majdnem két hetet a pénze kivételére, Szijjártó Péter azt mondta, hogy a döntéssel meg kellett várni, hogy a minisztérium minden vezetője Magyarországon tartózkodjon.

„Február végén született a kormányülésen utasítás, útmutatás, ezt követően felmértük a helyzetet. A gazdaságdiplomáciai államtitkár és a kereskedőház igazgatója egészen a következő hét csütörtökjéig – ha jól emlékszem – külföldön volt, talán Japánban. Miután hazaérkeztek, a kereskedőház vezetősége összeült a gazdaságdiplomáciai államtitkár vezetésével, aki felügyeli egyébként ezt a cégünket, meghozták a döntésüket, és a döntésünket közöltük a Quaestorral, és eljártunk. Ezért tűnik az időbeli sík kicsit elnyújtottnak” – magyarázta a tárcavezető.

Vizsgálóbizottságot akarnak

Közben vizsgálóbizottság felállítását és az MNB felügyelőbizottságának létrehozatalát kezdeményezi az LMP a brókerügyben. A szocialisták pedig a Quaestor-ügyfelek teljes kártalanítását követelték az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságának ülése után, amelyen Matolcsy Györgyöt a brókercégek ellenőrzésének hiányosságairól kérdezték volna a testület tagjai. Szijjártó Pétert pedig arról faggatták volna, hogy miért tartott milliárdokat a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. a Quaestornál. Bővebben >>>

Milyen kár keletkezett Gyurcsányék idején?

Parlamenti albizottságban vizsgálná a Fidesz, milyen kár érte a költségvetést azzal, hogy a Gyurcsány-kormány idején csaknem 17 milliárd forint összegű, fedezet nélküli hitelt kapott a Questor a Magyar Fejlesztési Banktól – közölte Rogán Antal. A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője szerint a hitelt egy az egyben el fogja bukni az MFB és azon keresztül az adófizetők. A politikus arra kérte a kabinetet, vizsgáltassa ki az akkori hitelfolyósítás körülményeit.

„Fontosnak tartjuk, hogy az Országgyűlés alakítson egy olyan vizsgáló albizottságot a parlamenti állandó bizottság mellett, amely alaposan meg tudja vizsgálni, hogy milyen kár érte a Quaestor esetében a költségvetést, mégpedig azért, mert közel 17 milliárd forintnak megfelelő összegű fedezet nélküli hitelt folyósított a Magyar Fejlesztési Bank Erős János-féle vezetése a Quaestornak a Gyurcsány-kormány idején ” – mondta Rogán Antal.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!