2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

„A civil szervezeteknek muszáj nyitniuk a társadalom felé”

Hír TV

2017. december 8., péntek 22:51, frissítve: szombat 11:47

Magyarország után Lengyelországban és Bulgáriában is egyre nagyobb a civil szervezetekre nehezedő nyomás – erről volt szó a Közép-európai Egyetemen szervezett beszélgetésen. Elhangzott: a civileknek ezért muszáj nyitniuk a társadalom felé, átláthatóbbá tenni a működésüket, és állami támogatók helyett magánszemélyek adományaiból kell finanszírozniuk a működésüket.

A civil szervezeteknek nyitniuk kell a társadalom felé, ha ellensúlyozni akarják a kormányzati propagandát – hangzott el a CEU-n rendezett konferencián. A résztvevők szerint a legnagyobb feladat nyitottabbá tenni a magyar társadalmat, hogy az embereket egyáltalán érdekelje, amivel a civilek foglalkoznak, a kormányzati propaganda ugyanis pont azért működik jól, mert megosztja a társadalmat.

„A magyar társadalom zárt, befele néz, nem jellemző a nyitottság és tolerancia, és nagy a személyközi bizalmatlanság. Ez termékeny talajt jelent a megosztásnak, a polarizációnak, és elősegíti, hogy megosztó nézeteket minél inkább tovább mélyítsék, és eltávolítsák egymástól a különböző csoportokat politikai, identitásbeli és egyéb világnézetbeli értékek mentén” – fogalmazott Wessenauer Veszna, a Political Capital elemzője a Hír TV-nek.

Lengyelországban a kormány éppen a héten mutatta be a civil szervezetek korlátozásáról szóló terveit. Az állami pénzeket ezután ideológiai alapon osztják, és Magyarországhoz hasonlóan listázni fogják a civil szervezeteket és támogatóikat. A hasonló támadások a különböző országokban működő szervezeteket is együttműködésre ösztönzi.

„Lengyelországban például a civil szervezetek közötti hálózatépítés sokat erősödött, amivel a problémák közötti kapcsolatokat is könnyebb átlátni. Egyre jobban terjed a közösségi finanszírozás is, hogy ne állami pénztől függjenek a civilek. A sajtó felé is nyitniuk kell a civileknek, hatékonyabb tájékoztatásra van szükség, mert a civil társadalom ellen elképesztő médiakampányt folytatnak az érintett kormányok és a hozzájuk kapcsolódó sajtó- és társadalmi csoportok” – jelentette ki Pavel Antonov, a BlueLink alapítvány munkatársa.

Az Európai Bizottság is eljárást indított a héten a civilek elleni fellépés miatt a magyar kormánnyal szemben. Ezzel kapcsolatban a szervezők emlékeztettek, hogy a hatékony propaganda ellenére a magyar kormány módszerei még visszafogottnak számítanak. Oroszországban és ázsiai országokban ugyanis a fizikai erőszak is a civilek elleni fellépés része.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!