2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Az Európai Bizottság három ügyben perelte be Magyarországot

Hír TV

2017. december 7., csütörtök 12:22, frissítve: csütörtök 12:52

Három, hónapok óta húzódó ügyet vitt bíróság elé az unió végrehajtó szerve.

Az egyik a magyar kormány kvóta elleni kampánya. Nyáron a bizottság már elindította a kötelezettségszegési eljárást Magyarország, Csehország és Lengyelország ellen, mert az elmúlt évben bojkottálták a 2015-ös elosztási rendszert.

A másik ügy, amit az európai testület ma a bíróság elé vitt, az a magyar kormány civil alapítványok ellen hozott törvénye. Eszerint a külföldről támogatott civil szervezeteknek fel kell tüntetniük kiadványaikon, hogy „külföldről támogatott szervezet”.

Szintén bíróság elé került a felsőoktatási törvény idei módosítása, vagyis a lex CEU, ami a Közép-európai Egyetem számára kedvezőtlen elvárásokat támasztott.

Ha a bíróság a most induló perben arra jut, hogy az EU-s törvényekkel szembe megy a lex CEU, akkor azt vissza kell vonni, vagy módosítani kell.

Két hónapja maradt a magyar kormánynak

Mindeközben második szintre lépett az a kötelezettségszegési eljárás, amelyet az Európai Bizottság még 2015-ben indított azért, mert Magyarországon rosszul bánnak a menekültekkel. A testület szerint nem jutnak méltányos eljáráshoz, nem megfelelő körülmények között tartják őket, és kiutasításuk módja sem felel meg sokszor az EU-s szabályoknak. A magyar kormánynak mostantól számítva 2 hónapja van tenni valamit, ha a bizottság nem lesz elégedett, akkor ebben az ügyben is az EU bíróságához fordulnak.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!