2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

A Pál utcai fiúk 19:10

264 milliót követel az önkormányzattól a vásárhelyi kórház

Hír TV

2018. július 6., péntek 15:52, frissítve: péntek 17:59

Több mint negyedmilliárd forintot követel a hódmezővásárhelyi kórház a hódmezővásárhelyi önkormányzattól. Az állami intézmény egy 2012-ben visszatartott állami támogatást hajtana be most az ellenzéki polgármester vezette helyhatóságon egy év alatt.

2012 óta évente törlesztette összesen 318 millió forintos tartozását Hódmezővásárhely a helyi kórháznak. Az egészségügyi intézmény azonban néhány napja ügyvédi felszólítást küldött, 264 milliót követel a várostól év végéig.

„Állami támogatásra lett volna jogosult a kórház, amelyet az önkormányzat nem adott át számára, és ebből halmozódott fel ekkora összeg. És ugye amikor már nem önkormányzati fenntartású lett a kórház, akkor ez ilyen módon került rendezésre, hogy egy ilyen szerződésben rögzítették ennek az összegnek az önkormányzati kötelezettségét” – ismertette a város jegyzője, Varga Ildikó.

Hódmezővásárhely idén 30 millió forintos  törlesztéssel számolt, ezért okoz nehézséget további 230 millió forint előteremtése. A közgyűlésen Márki-Zay Péter polgármester közölte: Kallai Árpád igazgató azt mondta, a kórház is pénzhiányban szenved, ezért kéri még idén a tartozás nagy részét.

„Sajnálatos módon most ügyvédi felszólítást kaptunk a kórháztól, hogy a 132 millió forintot most haladéktalanul, a másik 132-t pedig év végéig fizessük vissza. Sajnos ez anyagilag ez egy roppant komoly teher és nincs előirányzata sem” – jelentette ki a polgármester.

A fideszes többség végül úgy döntött: a polgármester kezdjen tárgyalni a kórház igazgatójával a törlesztésről. „Egy csomó olyan kötelezettség, anyagi teher azért a tekintetben, hogy az állam lett a fenntartó és a tulajdonos, azért lekerült rólunk. Tehát szerintem a higgadtság, a szeretet, a keresztényi megbocsájtás és a béke jegyében - polgármester úr jelszava alapján - javaslom a tárgyalások lefolytatását” – mondta Kószó Péter kormánypárti képviselő.

Miközben a városnak százmilliós tartozásai vannak, a fideszes többség úgy döntött: a 10 milliós forgalmi érték helyett 100 forintért ad át egy ingatlant a református egyháznak. Az épület a Bethlen-gimnázium 5 milliárdos fejlesztésének a része.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!