2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

10-15 százalékkal csökkenhet a fizetésük

2016. április 17., vasárnap 19:09, frissítve: vasárnap 19:44

Kalauzoktól, jegypénztárosoktól vonná meg a kormány a szombati bérpótlékot egy, a MÁV-nak kedvezőtlen bírósági ítélet után. A vasutas szakszervezetek számítása szerint a jogszabály-módosítás következménye 10-15 százalékos fizetéscsökkenés lenne.

Panaszkönyv című fogyasztóvédelmi magazinunk a magyar vasút szolgáltatásait tesztelte a közelmúltban. Kollégáink megtudták a kalauztól, hogy a Balaton északi partjára várhatóan a nyári szezonban is a csehszlovák ipar remeke, a Magyarországon csak Piroskának becézett motorvonat viszi az utasokat Székesfehérvárról: „Nagy rá az esély, Desirók biztos, hogy nem lesznek itt, az 100 százalék, mert a váci vonalra fognak menni” – mondta a kalauz.

10-15 százalékkal csökken a jegyvizsgálók, pénztárosok, váltókezelők fizetése, ha a parlament módosítja a Munka törvénykönyvét a jövő évi költségvetéshez kapcsolódóan. Az említett vasutasok valamennyien készenléti munkakörben dolgoznak. Ha szombaton és vasárnap is dolgoznak, akkor a szombatjuk túlórának minősül, amiért 50 százalékos bérpótlék jár nekik – mondta ki nemrégiben a bíróság. Ezt a szabályt törölné el a kormány 2017-től, figyelmeztetnek a szakszervezetek.    

„A 2017-es költségvetést megalapozó törvénycsomagban azt a módosítást, ami ezt szabályozza, a 101. §. 3. bekezdését törölni szeretnénk. Érdekes ez a helyzet, amikor arról folyik a vita, hogy a vasárnapi munkavégzést felül kell díjazni, akkor egy olyan módosító javaslatot látunk, amelyik egyébként éppen a vasárnapi munkavégzés felüldíjazását eltörölné” – nyilatkozta Halasi Zsolt, a VDSZSZ Szolidaritás elnöke.

A bírósági döntés értelmében a szombati bérpótlékot 2012-ig visszamenőleg ki kell fizetni az érintett dolgozóknak, ami milliárdos többletkiadást jelent a MÁV-nak. Az LMP szerint nem csökkenteni, hanem emelni kellene béreket az állami vasúttársaságnál is. „A kormánynak figyelembe kell venni a munkavállalók érdekeit. Mert ha így halad tovább, akkor ki fog ürülni az ország, mert nem tudnak megfelelő bért, jövedelmet keresni. Ezen változtatni kell, és a kormánynak ezzel szembe kell néznie” – közölte Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes.

A kereszténydemokraták szerint korai a vasutas szakszervezetek aggodalma. „Lehetőség van arra, ahogy Kósa Lajos korábban jelezte, hogy a Fidesz–KDNP be fog terjeszteni egy olyan javaslatot, amely kezeli a bérpótlékok ügyét, és ez nyilván nemcsak a kiskereskedelmi dolgozókra vonatkozik, hanem mindenki másra is” – jegyezte meg vasárnapi sajtótájékoztatóján Hollik István KDNP-s országgyűlési képviselő.

A tervek szerint a jövő évi költségvetést, és az ahhoz kapcsolódó törvénymódosításokat a parlament a nyári szünet előtt fogadja el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!