2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Belföld

Zuschlag nem zárta ki, hogy egyszer még visszatér

Hat év után kiengedték a börtönből Zuschlag Jánost. A bűnszervezetben elkövetett csalás miatt elítélt volt szocialista országgyűlési képviselő nem zárta ki, hogy egyszer még visszatér a politikába.

Szerda reggel szabadult a kecskeméti börtönből Zuschlag János. Az egykori MSZP-s országgyűlési képviselő letöltötte hatéves börtönbüntetését, amelyet a Szegedi Ítélőtábla szabott ki rá. Zuschlag volt az első számú vádlott abban a korrupciós ügyben, amelyben az ítélet szerint összesen 75 millió forint pályázati pénzt fizettek ki nem létező baloldali ifjúsági szervezeteknek a Gyurcsány-kormány idején. A Fidesz szerint a politikus nem egyedül követte el a bűncselekményeket, de egyedül vitte el a balhét a társai helyett.

Az egykori szocialista országgyűlési képviselő 2193 napot töltött a rács mögött, és éppen őrizetbe vételének hatodik évfordulóján szabadult. Zuschlag János reggel nyolc órakor jókedvűen hagyta el a kecskeméti börtönt. „Nem kívánok nyilatkozni senkinek, megyek a családomhoz.” Arra a kérdésre, hogy fog még politizálni, csak annyit válaszolt: „majd máskor fogok nyilatkozni”. Az egykori képviselő szerint a rács mögött minden olyan volt, mint ahogy elképzelte a börtönéletet.

Annak idején a bíróságon sem derült ki pontosan, hogy meddig nyúltak a szálai annak a 75 milliós bűnügynek, amelyért Zuschlag első fokon nyolc és fél, másodfokon hat évet kapott. Pedig az első fokon eljáró Bács-Kiskun Megyei Bíróság még az akkor regnáló miniszterelnököt, Gyurcsány Ferencet és beosztottját, Mesterházy Attilát is beidézte. „Hatáskörömbe nem tartozott az ifjúságpolitika területén különösebben semmi. Próbáltam, de ez az szmsz-ben nem jelent meg. Tehát utasítási vagy rendelkezési jogköröm nem kötődött sem az ifjúsági területhez, sem máshoz” – mondta a korábbi sportügyi államtitkár.

Szilvásy György akkori közigazgatási államtitkár szintén tagadta, hogy tudomása lett volna arról, hogy nem létező baloldali ifjúsági szervezetek szabálytalanul használtak fel az állami és uniós pályázatokon elnyert támogatást. „Különösebben nem foglalkoztunk ezzel a kérdéssel; hogy ez összekötődik baloldali szervezetek finanszírozásával, erről semmi ismeretem nem volt” – fogalmazott a korábbi államtitkár.

Minden lehetséges érintettségét tagadta Gyurcsány Ferenc is, de a volt miniszterelnök meghallgatásán kiderült, hogy Zuschlag János a per során még bízott a szocialista párt segítségében: „Hogy Zuschlag János kereste Lendvai Ildikót, azt magától az érintettől, Lendvai Ildikótól tudom, de a beszélgetés tartalmáról, tárgyáról, szándékáról nincsen tudomásom.”

Nem magányos elkövető volt Zuschlag

A Szegedi Ítélőtábla mindenesetre másodfokon hat évre mérsékelte Zuschlag büntetését, mivel a 75 millióból közel 50 millió megtérült, de azt máig sem lehet tudni, hogy honnan került az összeg a védőügyvéd letéti számlájára. Zuschlag a per során társairól és a lényegi dolgokról végig hallgatott. A nagyobbik kormánypárt szerint az ügy politikai felelősei így megúszták a felelősségre vonást.

„Nem magányos elkövető volt. Ne feledjük, hogy 2007-ben bűnszervezetben elkövetett csalás volt ellene a vád – emlékeztetett Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő. – A bűnszervezet szálai egészen a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumba vezettek. Az ifjúsági minisztert akkor Gyurcsány Ferencnek, az államtitkárát pedig Mesterházy Attilának hívták.”

A volt szocialista politikust társtettesként folytatólagosan elkövetett csalás bűntettében és annak kísérletében részben tettesként, bűnsegédként, illetve felbujtóként, továbbá magánokirat-hamisítás vétségéért, valamint felbujtóként elkövetett bűnpártolás vétsége miatt ítélték börtönre. Mellékbüntetésként tíz évig eltiltották a közügyektől is, így jövőre még nem szavazhat sem Mesterházy vagy Bajnai, sem pedig Gyurcsány listájára.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!