2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Körhinta

Következik:

Híradó 15:05

Belföld

Zsúfolásig telt a Kossuth tér, több 10 ezren voltak Ferenc pápa vasárnapi szentmiséjén

Jézusról, mint a jó pásztorról beszélt Ferenc pápa a Kossuth téri szentmisén. A Szentatya azt mondta, hogy Jézus az emberiség jó pásztoraként jött, hogy nevünkön szólítson és megmentsen minket. Hozzátette, hogy Jézus a kapu, amely szélesre tárult, hogy beléphessünk az atya közösségébe, de egyúttal ki is lehet menni rajta, hogy találkozzunk másokkal. Tárjuk szélesre a kapukat! - biztatta a hívőket Ferenc pápa.

  • Zsúfolásig telt a Kossuth tér, több 10 ezren voltak Ferenc pápa vasárnapi szentmiséjén

Több 10 ezres tömeg gyűlt össze már a kora reggeli órákban a Kossuth téren. A látogatók Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatásának legnagyobb eseménye érkeztek, a vasárnapi szentmisére.

Akik a 25 ezer ember befogadására képes téren nem kaptak helyet, a környező utcákban, kivetítőről nézve követhették nyomon az eseményeket.

Egyházi énekkel köszöntötték a Szentatyát, ezt követően pedig az apostolok cselekedeteit olvasták fel.

Így érkezett meg a Szentatya a Kossuth térre: 

@hirtv_official Ferenc pápa megérkezett a Kossuth térre, hogy megtartsa szentmiséjét! Kövesd a HírTv-n a Pápalátogatást élőben! #pápa #foryou #latogatas #kossuthtér #nekedbelegyen #budapest #vatikan #francesco #tv #elo #hirtv_official ♬ eredeti hang - HírTV

Jézus az emberiség jó pásztoraként jött, hogy nevünkön szólítson és hazavezessen minket. Ezért mi hálatelt szívvel emlékezhetünk meg az ő szeretetéről

- így kezdte kezdte a katolikus egyházfő szentmiséjét. Ferenc pápa arról is beszélt, hogy

olyanok vagyunk mint a tévelygő juhok, de megtértünk Jézus kegyelméből.

@hirtv_official Hatalmas tömeg előtt tartott szentmisét Ferenc pápa a Kossuth téren! Kövesd a HírTv-n a Pápalátogatást élőben! #pápa #francesco #nekedbelegyen #tv #foryou #budapest #latogatas #vatikan #elo ♬ eredeti hang - HírTV

A Szentatya elmondta, hogy érezzük meg, hogy Isten szent népe vagyunk, mert ő gyűjtött egybe minket. Ezért hívott meg minket egybe, hogy szeretete egy ölelésben egyesítsen minket.

Jézus az a kapu, aki a világba irányításra is szolgál, lépjünk ki a komfortzónából, és Jézus segít abban, hogy eljussunk azon perifériákra, ahol szükség van az evangéliumra

- Ferenc pápa szerint tehát Jézus a kapu, akin keresztül eléhetünk Isten közösségébe.

Kedves testvéreim, kérlek benneteket, nyissuk ki a kapukat, próbáljunk mi is szavakkal, gesztusokkal hétköznapi tettekkel, olyanok lenni mint Jézus, nyitott kapuk amelyek senki előtt nem csapnak be, olyan kapuk, amelyeken mindenki beléphet és megtapasztalhatja az úr szeretetének és megbocsájtásának szépségét

- mondta a Szentatya.

Béke kell, bölcsőkkel és nem sírokkal teli jövő

A béke építésére kérte a világ vezetőit Ferenc pápa a szentmise végén, egy bölcsőkkel és nem sírokkal teli jövőért fohászkodva. A katolikus egyházfő beszédét magyarul zárta: "Isten, áldd meg a magyart!"

Ferenc pápa Szűz Máriára, a Magyarok Nagyasszonyára bízott minden magyart, az európai kontinens hitét és jövőjét és a béke ügyét. A szentmise végén, a Regina caeli ima előtt azért fohászkodott Szűz Máriához, hogy tekintsen a sokat szenvedő népekre, különösen a "szomszédos, meggyötört ukrán és az orosz népre, neked szentelt népeidre".

Arra kérte a "béke királynőjét", öntse az "emberek és a népek vezetőinek szívébe a vágyat, hogy a békét építsék, hogy a következő nemzedékeknek a remény jövőjét nyújtsák, ne a háborút; egy bölcsőkkel és nem sírokkal teli jövőt, egy testvérekkel és nem falakkal teli világot".

Azért is imádkozott a Szűzanyához, hogy az egyház Európában újra megtalálja az imádság erejét, újra felfedezze Mária alázatát és engedelmességét, a tanúságtétel lelkesedését és az igehirdetés szépségét.

Ferenc pápa köszönetet mondott az egész magyar népnek azért a fogadtatásért és szeretetért, amit magyarországi látogatása során megtapasztalt.

@hirtv_official A Szentatya megáldotta a magyarokat és a Szűzanyára bízott minket! #pápa #francesco #nekedbelegyen #tv #foryou #budapest #latogatas #vatikan #elo ♬ eredeti hang - HírTV

 

"Hálás vagyok nektek ezekért a napokért, a szívemben hordozlak benneteket, és kérlek, hogy imádkozzatok értem" - mondta, beszédét magyarul zárva: "Isten, áldd meg a magyart!"

Megáldotta a magyarokat a pápa:

Beszédét a hívek tapssal fogadták.

Összefoglaló:

Ferenc pápa apostoli útjáról és a látogatásához kapcsolódó minden nyilvános eseményről beszámol a HírTV csatornája. A vasárnapi események is élőben láthatók.

HírTV - MTI

Borítókép: MTI/Illyés Tibor

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor fővárosi fejlesztésekről tárgyalt

Orbán Viktor fővárosi fejlesztésekről tárgyalt

Budapesten több helyszínen tájékozódott és tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a főváros helyzetéről, problémáiról, fejlesztésekről - olvasható Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjének az MTI-hez eljuttatott hétvégi kampányösszefoglalójában.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!