2021. április 19.,
hétfő, Emma napja

Zöldövezet: Szélmalomharc az illegális szemét ellen, de végre jöhet a fordulat

2020. november 21., szombat 11:55

Kipróbáltuk a HulladéKradart: az alkalmazás célja az illegális szemétlerakás terjedésének megakadályozása; Békéscsabán egy hónapig tesztelik a zöldbuszt, Valóra válhat a belföldi utazók álma. Műsorvezető: Rédei Renáta.

Varázslatos szemétdombok. Szélmalomharc az illegális szemét ellen. Az önkormányzatok szerint most jön fordulat.

Évek óta rengeteg energiát elvesz az önkormányzatoktól az illegális szemétlerakók felszámolása. Balassagyarmat a Belügyminisztériumnál pályázott egy nyert 3 millió forintot, amiből mintegy 200 köbméter szemetet sikerült elszállítani az erdőkből. Az alpolgármester, Huszár Péter stábunknak elmondta, a szemetet főleg a lakosság hordta ki a környezetbe, ahelyett, hogy a szemétlerakókhoz vagy a hulladéklerakókba vitte volna azokat.

Az erdőben járva edényekbe, műanyag vödrökbe, sőt építési hulladékokba is bele lehet botlani, a gond az, hogy a szemetet kihelyezők abba nem gondolnak bele, ezzel a cselekedettel a jövő generációját is veszélyeztetik.

Most azonban az Innovációs és Technológiai Minisztérium a szeméthalmok megszüntetése érdekében egy ingyenes mobiltelefonos alkalmazást hozott létre, amitől Balassagyarmat alpolgármestere változást remél.

A HulladékRadar applikáción keresztül bárki könnyedén bejelentheti, ha illegálisan lerakott hulladékot lát. 

A statisztikák szerint óránként egy illegális hulladáklerakó keletkezik Magyarországon, a közút, a vasút és a folyók egy-egy kilométerére egészen biztosan jut legalább 5 köbméter szemét.

Próbajárat

Békéscsabára ment a zöldbusz. A városi utasok egy hónapig tesztelik a környezetbarát tömegközlekedést.

Sínen van az átalakítás

Egységes menetrend, ugyanolyan jegyek, összehangolt busz- és vonatközlekedés. 2022-re ígérik: meglesz, amit régóta vártak az utazók.

Teljes adás:

HírTV