2020. szeptember 22.,
kedd, Móric napja

Z. Kárpát szerint Szávay brutális hibát követett el

Hír TV

2018. december 4., kedd 18:20, frissítve: kedd 18:21

Tavaly 1 nap alatt rúgták ki a Jobbikból a nyugdíjas tagozat egyik vezetőjét, mert antiszemita posztot tett közzé a Facebookon. Szávay Istvánnal megbocsátóbb a párt, pedig a politikus durvább kijelentést tett a zsidókra – a hangfelvételt a Hír TV hozta nyilvánosságra múlt héten.

-Szávay: Leütöttem egy nőt. Beszólt, hogy náci bűz van. Én meg leütöttem, hogy büdös zsidó. Pakk. Egy igazi ilyen kampós orrú rohadék volt.
-X: Orrba gyűrted?
-Szávay István: Tessék?
-X: Orrba gyűrted?
-Szávay István: Ja. A heftijét elferdítettem egy kicsit.

Antiszemita kijelentései ellenére Szávay István tovább politizálhat a pártban, csak parlamenti mandátumáról mondott le 5 nappal a hangfelvétel nyilvánosságra hozatala után - és ezzel most megelégszik a Jobbik alelnöke.

„Keresztre feszítést szeretnének, vagy milyen egyéb következményt? Szávay István lemondott a mandátumáról és minden egyéb ezzel kapcsolatos gondolatát megosztotta a legszélesebb közvéleménnyel. Tehát következmények nélküli pártnak nem lehet nevezni a Jobbikot, egyértelműen brutális hibát követett el az érintett, ennek a következményeivel szembesült is” – nyilatkozta a párt alelnöke.

„Nálunk következményei vannak a dolgoknak és ez a párt hitelességét erősíti” – Szávay lemondását elegendőnek tartja a Jobbik elnökhelyettese is. Gyöngyösi Márton is volt hasonló helyzetben, 2012-ben – még országgyűlési képviselőként ő azért kért bocsánatot, mert a Parlamentben a zsidó származású képviselők listázásáról beszélt. Ellene tüntetést is szervezett a baloldal. Gyöngyösi jelenleg a párt második embere.

„Én azonnal kiálltam a sajtó elé, és elmondtam, amit akkor mondtam, hogy még, ha nyelvbotlás is volt, és elnézést kértem azoktól, akiket ez a sértő kijelentésem megsértett” – így a Jobbik elnökhelyettese.

A Jobbik vezetése nem válaszolt arra kérdésre, hogy megbeszélték-e Szávayval, mi történt azon az estén: kivel volt a szórakozóhelyen, ahol állítása szerint leütött egy zsidó nőt.