2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Napi aktuális 05:00

Belföld

XXI. Század Intézet: A baloldal kispártjainak először saját kisszerűségüket kell legyőzniük

Annyi változáson mentek keresztül az elmúlt időszakban a magyarországi baloldal kispártjai, hogy az az egyszeri választó számára szinte már követhetetlen. Az MSZP-nek, az LMP-nek és a Jobbiknak nem „csak” a kormányt, de nem is Gyurcsány Ferencet, hanem először saját kisszerűségüket kell legyőzniük – fogalmaz elemzésében a XXI. Század Intézet.

  • XXI. Század Intézet: A baloldal kispártjainak először saját kisszerűségüket kell legyőzniük

A Jobbik úgy és annyiszor váltott gúnyát, hogy ember legyen a talpán, aki ki tud igazodni azon, hogy valójában mit is képvisel a magát most éppen konzervatívként meghatározó párt, élén a korábban antiszemita kijelentést tett Gyöngyösi Mártonnal – írja a XXI. Század Intézet.

Mondani kellene valami értelmeset Magyarországról a baloldal pártjainak, de jelenlegi állapotukban ez igen nehéz lesz – világít rá az elemzés. A rendszerváltást követően, utódpártiságából adódóan az MSZP rendelkezett a legnagyobb társadalmi beágyazottsággal, amely lehetővé tette számára, hogy megnyerje az 1994-es választást és a volt nómenklatúra erői visszatérjenek a hatalomba. 2006-ot, majd 2010-et követően azonban a párt mélyrepülésbe kezdett. Társadalmi bázisa jelentősen megfogyatkozott, ráadásul meghatározó politikusok intettek búcsút a szocialistáknak. Jelenleg a parlamentbe jutásért is nagyon meg kellene dolgoznia a pártnak. Ennek egyik oka, hogy az elmúlt időszakban az MSZP összevissza beszélt a szociális juttatásokról, meg a bevándorlásról, a kerítésről, a határon túli magyarokról, az ÁFA mértékéről, az oktatásról. Gyakorlatilag mindenről, ami véletlenszerűen éppen eszükbe jutott.

Nem fest túl jól az LMP háza tája sem – olvasható az elemzésben. A Lehet Más a Politika annyiszor próbált zöld lenni, hol globálisan, hol lokálisan, hogy mára elfogyott. Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a kispártok mélyrepülésének okát elsősorban abban látja, hogy nincs megbízható vezető, nincs hiteles mondanivaló ezen alakulatoknál. „A baloldal üres. A tartalomhoz pedig megújulás szükséges. Szervezeti és személyi is egyben.” – állapítja meg.

A kis pártoknak tehát valójában nem „csak” a kormányt, de nem is Gyurcsány Ferencet kell először legyőzniük, hanem a saját kisszerűségüket – áll az intézet elemzésében.

Fotó: Máté Krisztián/Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyarország 20 éve tagja az Európai Uniónak + videó

Magyarország 20 éve tagja az Európai Uniónak + videó

Bóka János kiemelte: az unióban vannak vezetői alkalmatlanságból születő rossz döntések - ezt Deutsch Tamás, és Schmidt Mária is megerősítette a konferencián. Kiemelték: ennek érdekében szükséges a vezető-váltás.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!