2024. 06. 18. Kedd Arnold, Levente napja
Jelenleg a TV-ben:

Tiltott absztraktok

Következik:

Napi aktuális 04:40

Belföld

Wittner: Az MSZP kezén még ott rezeg a vér

Az elmúlt években újra él az ország lelke, amikor emlékezünk 1956 hőseire - mondta Wittner Mária Makón a Polgári Szalon rendezvényén. Az 56-os szabadságharcos és halálra ítélt szerint Magyarországot is keresztre feszítették, de az ország hamarosan feltámad. A beszélgetésen a felszólaló Lázár János kijelentette: aki tagja volt az MSZMP-nek, az a gyilkosokkal szövetkezett.

  • Wittner: Az MSZP kezén még ott rezeg a vér

A még élő szabadságharcosoknak az feladata, hogy visszaállítsák az '56-osok igazságát és megvédjék a hősök becsületét, ezt tartja a legfontosabb feladatának Wittner Mária. A megtorlás időszakából emlékeztetett, volt olyan nap, amikor két-három, máskor hat-hét szabadságharcost is felakasztottak.

„Azt tudtuk, hogy mikor visznek valakit kivégezni. Mert egy íratlan szabály volt, hogy mindenki bemondta a nevét, és üzent, »most visznek akasztani«. És akkor az egész kisfogház egy siralomház volt, mert gondolatban végigkísértük őket, végig az utolsó úton” – fogalmazott Wittner Mária '56-os halálraítélt.

A rendezvényen Lázár János azt mondta, bár többen úgy gondolják, hogy Kádár János pozitív figura volt, valójában soha nem volt az országnak olyan brutálisan véreskezű, gyilkos diktátora, mint ő.

„Meggyőződésem és hitem szerint, aki a Magyar Szocialista Munkáspárt tagja volt, az megbánhatta ezt a tagságot, megkövetheti ezért a városát, a közösségét, megkövetheti ezért a népet, de nagyon fontosnak tartom annak a hangsúlyozását, hogy akik az MSZMP-nek a tagjai voltak, azok a gyilkosokkal vállaltak kollaborációt, együttműködést. És annak a pártnak a szolgálatát vállalták, a tagságát vállalták, amely ezeket az embereket, köztük Tóth Ilonát kivégezték 1958-ban” – emelte ki a kormánypárti országgyűlési képviselő.

Wittner Mária szerint azoknak a fiatalok is bűnösök, akik a Magyar Szocialista Pártba léptek be. „Aki felvállalta az MSZP-t, mint MSZP-tagságot, fiatalok, azok ugyanolyan bűnösök. Mert az MSZP kezén még ott rezeg a vér, a mártírok vére. Még nem számoltak el, még nem kértek bocsánatot. És úgy mennek be ezek a fiatalok. De miért? A pénzért!” – mondta.

Az egykori szabadságharcos a beszélgetést azzal zárta: az országnak a lengyel utat kell folytatnia, és szembesíteni kell a bűnösöket a bűneikkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk - Folytatódik Magyar Péter politikai szemfényvesztése + videó

Vezércikk - Folytatódik Magyar Péter politikai szemfényvesztése + videó

Korábbi ígéreteivel ellentétben - úgy tűnik - mégis EP-képviselő akar lenni Magyar Péter? A kérdésről látszólag megszavaztatja a támogatóit, a szavazásnál azonban csak a képviselői mandátum felvétele melletti érveket hozott fel. A témában a Vezércikk vendégei is véleményt mondtak.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Karácsony Gergely benyújtotta indítványát a Kúriának + videó

Karácsony Gergely benyújtotta indítványát a Kúriának + videó

A főpolgármester-választás megismétlését kéri Karácsony Gergely. Már be is nyújtotta a beadványt, annak ellenére, hogy pénteken a Nemzeti Választási Bizottság ismét az ő győzelmét állapította meg. Vitézy Dávid úgy reagált: áll az új voksolás elé.
Forró napok elé nézünk

Forró napok elé nézünk

A következő napokban beköszönt a kánikula, egyre perzselőbb lesz a napsütés, ezáltal pedig az UV-sugárzás is egyre extrémebb lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. hétfő délutáni videójából.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!