2019. június 19.,
szerda, Gyárfás napja

Vonulásos tüntetést tartott az ellenzék Békéscsabán

MTI, Hír TV

2019. január 12., szombat 20:56, frissítve: szombat 22:50

Néhány százan vettek részt a békéscsabai ellenzéki tüntetésen. A felszólalók többsége a túlóratörvény eltörlését és az Európai Ügyészséghez való csatlakozást követelt. Az is elhangzott, a májusi európai parlamenti választás a rendszerváltás első lépése lehet Magyarországon.

Az MTVA igazgatójának távozását, a közmédia függetlenségét követelték a szónokok a békéscsabai tüntetésen. Hadházy Ákos arra biztatta az egybegyűlteket, hogy írják alá az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról szóló íveket. Vadai Ágnes szerint a vidéki Magyarországra is szükség van a változáshoz.

„Ellopják a gyerekek, az ifjúság jövőjét, ellopják a hazánkat! Én magyar vagyok, én is úgy szeretem a hazámat, mint bárki más. Ezért arra kérek mindenkit – Budapest már ellenáll, sőt lázad, de Budapest nem az ország – jöjjön a vidék is! Vidék nélkül nincs változás! A vidék is kell ahhoz, hogy megmutassuk: egy normális, demokratikus, szolidáris Magyarországon akarunk élni” – mondta a DK országgyűlési képviselője.

Varga-Damm Andrea szerint a májusi európai parlamenti választás a rendszerváltás első felvonása lehet. A jobbikos képviselő Istennek adott hálát a túlóratörvény megalkotásáért.

„Magyarország ma egy apatikus ország, de hála Istennek Orbán Viktor ezzel a nagyon rossz húzásával felébresztette az embereket. A rabszolgatörvénnyel ráeszméltette az embereket, hogy őt egyáltalán nem érdeklik a magyar polgárok” – mondta.

Államosításról, vagyonelkobzásról és a túlóratörvényt alkalmazók listázásáról beszélt az LMP elnökségi tagja.

„Igenis B-listáznunk kell! Tudjuk kik a NER-lovagok, kik pénzelik Orbán Viktor rendszerét, kik azok az oligarchák, akiknek a vagyonát majd el kell koboznunk, akiket államosítanunk kell majd. Mert ezt a kizsákmányoló rendszert, a létező magyar újkapitalizmus gyalázatos rendszerét meg kell döntetnünk!” – fogalmazott Kis-Szeniczey Kálmán.

Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője arról szólt, hogy az ellenzéket összeköti a valódi köztársaság igénye. Ezért közösen fogják a továbbiakban is követelni a demokráciát, és az ellenzéki pártok, a civilek és a szakszervezetek közösen fogják kivívni az „új rendszerváltást”

Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa az ellenzék összefogását hangsúlyozta. Mint mondta el kell érni, hogy egy-egy jelölt legyen a Fidesz képviselőivel szemben a közelgő önkormányzati választáson.

Donáth Anna, a Momentum alelnöke azt mondta, hogy „ha kell, akkor téglánként bontják le a NER falát”. Szerinte nem igaz, hogy apátiába süllyedt a társadalom, mert – mint mondta – a Békéscsabán összegyűlt tömeg is azt igazolja, hogy nem félnek az emberek, és ismét politizálnak.

Erről beszélt Miklós Attila, az MSZP békéscsabai önkormányzati képviselője is, aki bejelentette, hogy még az év első képviselő-testületi ülésére benyújtják határozati javaslatukat.

Nika István, a Magyar Dolgozók Szakszervezetének elnökségi tagja pedig arról beszélt, hogy száz munkavállaló közül legfeljebb ketten vállalnának túlórát, és ők is csak azért, mert nem tudják eltartani a családjukat. Szerinte a dolgozókat a nyolc órás munkavégzés alapján kellene rendesen megfizetni.

A demonstráció felszólalói arra kérték a tüntetőket, hogy támogassák a szakszervezeteket a január 19-i munkabeszüntetésekben.