2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Von der Leyen: Az EU elfüggeszti az államháztartási hiányra vonatkozó szabályokat

A koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzetre tekintettel az Európai Unió felfüggeszti az államháztartási hiányra vonatkozó szigorú szabályokat, hogy lehetővé váljon a tagállami kormányok számára a gazdaság rugalmasabb finanszírozása - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében pénteken.

  • Von der Leyen: Az EU elfüggeszti az államháztartási hiányra vonatkozó szabályokat

Von der Leyen elmondta, a mentesítési záradéknak nevezett ideiglenes intézkedés az EU-tagországok pénzügyminisztereiből álló tanács jóváhagyását követően ténylegesen feloldja a nemzeti kiadások szigorú brüsszeli felügyeletét.

Lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy intézkedéseket hozzanak a válság megfelelő kezelése érdekében, miközben eltérnek az európai költségvetési keretrendszerben általában alkalmazandó követelményektől. Szabad mozgásteret enged, hogy a kormányok "szükség szerint fecskendezzenek tőkét a gazdaságba" - mondta.

"Olyan maximális rugalmasságot javaslunk, amely lehetővé teszi nemzeti kormányaink számára, hogy mindent és mindenkit támogassanak. Egészségügyi rendszereiket, az orvosi és ápolói személyzetet, valamint a válság által sújtottakat. Biztosítani akarjuk, hogy a tagállamok a lehető legjobb módon reagálhassanak a koronavírus-járvány emberi, társadalmi, és gazdasági kihívásaira" - fogalmazott.

Az Európai Bizottság készen áll arra, hogy a helyzet alakulásának függvényében további lépéseket tegyen - tette hozzá Von der Leyen.

Thierry Breton belső piacért felelős biztos azt közölte, hogy az uniós bizottság a korábbinál még szorosabban együttműködve a tagállamok mellett az ipari szereplőkkel és a szabványügyi hivatalokkal a védőmaszkok, kesztyűk, köpenyek és egyéb orvosi felszerelések rendelkezésre állásának biztosításáról állapodott meg pénteken.

A megállapodás az EU és az unión kívüli országok vállalkozásai számára egyaránt lehetővé teszi a felsorolt termékek gyártását, könnyebb forgalomba hozását magas szintű biztonsági feltételek garantálása mellett - tette hozzá Breton.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!