2023. 11. 29. Szerda Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Domonkosok Magyarországon

Következik:

Napindító 04:00

Belföld

Volt halálos kimenetelű fegyverhasználat a szerb-magyar határon

Pintér Sándor belügyminiszter éves beszámolót adott kedden az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága előtt. A tárcavezető részletesen beszélt az ország rendvédelmi helyzetéről, valamint a határvédelemmel járó nehézségekről.

  • Volt halálos kimenetelű fegyverhasználat a szerb-magyar határon

A belügyminiszter elmondta, hogy rendkívüli a magyar-szerb határszakaszon az illegális migránsok okozta helyzet – olvasható a Pesti Srácok oldalán.

Pintér Sándor úgy látja, hogy nehéz, de eredményes éven van túl a Belügyminisztérium. Megfogalmazása szerint rendkívüli év volt, a határaink mellett háború van, az ukrán–orosz háború jelentősen befolyásolja Magyarország rendvédelmi, rendészeti helyzetét. Elsősorban az ukrán menekültek érkeztek nagy létszámban Magyarországra.

„545 ezren közvetlenül Ukrajnából menekültek Magyarországra, míg Románián keresztül 697 ezren. A menekültek ellátása rendkívüli feladat volt, de mindenki megfelelő ellátást kapott” – hangsúlyozta a miniszter.

Szerb-magyar határ

Hozzátette: 

„Ugyanakkor rendkívüli volt a magyar–szerb határszakaszon is az illegális migránsok okozta helyzet, amely komolyan megterhelte a magyar határt. A határvadászegység felállt, amely jogilag és a gyakorlatban bizonyította a hozzá fűzött reményeket.”

Halálos kimenetelű lövöldözés a határon

Pintér Sándor az illegális migráció kapcsán azt is megemlítette, hogy volt halálos végű fegyverhasználat a szerb-magyar határon. A Pesti Srácok informálisan megtudta, hogy hol történt az eset: 

a tárcavezető az embercsempészek közötti vajdasági lövöldözések kapcsán említette a fegyverhasználatot. 

Tehát nem magyar határrendész, vagy határvadász adott le halálos lövést, nem is őket érte lövés szerb oldalról, hanem a zöld határ mentén, a vajdasági erőkben megbújt embercsempészek lőtték egymást. Halálos áldozat a migránsok és az embercsempészek közül került ki. 

Azon ellenzéki felvetésre, hogy miért nem kapnak tűzparancsot a magyar határt védők, a válasz a vonatkozó törvényekben található.

A rendőrök fegyverhasználatát pontosan szabályozza a rendőrségi, illetve a szolgálati törvény;

a feltételek megléte esetén, a fokozatosság elvét betartva használhatja a lőfegyverét a rendőr. Így nincs szükség külön szabályozásra, vagy éppen “nyílt parancsra”.

Forrás: Pesti Srácok alapján Mandiner

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!