2023. 03. 22. Szerda Beáta, Izolda napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napindító 08:00

Belföld

Volt államtitkára tovább támadja a Fideszt

Ismét nekiment a kormánynak Orbán Viktor egykori államtitkára. Illés Zoltán egy belvárosi fórumon kritizálta a paksi atomerőmű bővítését. A volt államtitkár úgy véli, ha az állam a megújuló energiába fektetne, akkor négyszer annyi munkahelyet teremthetne, ráadásul feleannyiba kerülne, mint a két új reaktor megépítése. Illés Zoltán az atomlobbit sejti a zöldenergiára kivetett környezetvédelmi termékdíj mögött is.

„Attól, hogy én a Fidesz tagja vagyok, még nem vagyok hülye.” A második Orbán-kormány környezetvédelmi államtitkára a hónap közepén a Népszabadságban, ezúttal pedig egy pesti bisztróban mondott oda a harmadik Orbán-kormánynak. Illés Zoltán szerint a két új paksi atomreaktor megépítése közelebbről nem megnevezett kormányközeli üzleti köröknek hajt több százmilliárd forintos hasznot. „Ausztriában különböző érdekcsoportok nyomására korábbi évtizedekben atomerőművet építettek meg, amelyet utána népszavazáson soha nem üzemeltek be, a mai napig ott áll. Ez lesz Paks esetében is” – vélekedett Illés Zoltán.

A volt államtitkár az atomlobbit sejti a zöldenergiára, például a napelemre kivetett környezetvédelmi termékdíj mögött is. „Az volt a háttérben a motiváció, hogy azt bizonygassák, hogy a megújulók nem érik meg, és olyan helyzetet teremtsenek mesterségesen, amelyben arra lehet hivatkozni, hogy az atomenergia olcsóbb” – mondta Illés Zoltán.

Illés Zoltán utóda cáfol. V. Németh Zsolt a Hír TV Zöld övezet című környezetvédelmi műsorában ült vitaasztalhoz a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség vezetőjével. „Magyarországon támogatjuk az alternatív energiát, a megújulót természetesen, 760 milliárd forint van csak a négy operatív programban energiaügyi fejlesztésekre, ebben a megújulók aránya a KEOP-on belül 300 milliárdból a fele” – mondta V. Németh Zsolt.

A napelemszövetség szerint a kilónként 114 forintos termékdíj aránytalanul magas. „Mindenképpen rossz üzenet a hazai megújulóenergia-ipar számára, tehát a felhasználók számára, amikor azt üzenjük, hogy például egy akkumulátorhoz képest ugye kétszeres a termékdíj, tehát úgy tűnik, mintha ez a termék, amely a Föld ötödik leggyakoribb eleméből van – homokból, szilíciumból –, ezt ilyen jelentős mértékben megadóztatjuk” – mondta Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke.

A termékdíj a napelemek majdani begyűjtésének és szakszerű újrahasznosításának költségeit fedezi. Az államtitkár szerint az lenne igazságtalan, ha a költségeket az állam állná, mert így olyan adózók is fizetnének, akiknek egyébként nem lenne pénzük arra, hogy napelemmel nyerjenek energiát.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!