2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Volt, ahol perre mentek a csöpögő klímák miatt

Egyre több társasháznál is légkondit szerelnek fel a lakók - sok esetben azonban szabálytalanul, így az utcára csöpög a klímából kifolyó víz. Az egyik budapesti társasházban is folyamatosak a viták emiatt. Sorozatosak a bejelentések, de van ahol már perig jutott a csöpögő klímák miatti összetűzés.

  • Volt, ahol perre mentek a csöpögő klímák miatt

A liftajtóra ragasztott plakát emlékeztet a klímára vonatkozó szabályokra az egyik óbudai társasházban. „Itt gondolom arra referál, hogy ne kívülről folyjon az autókra vagy esetleg mittudomén' az emberek nyakába, gondolom én így lehet ezt értelmezni” – magyarázza az egyik lakó.

Feltehetően sok a panasz, ezért is írták ki: akinek klímája van, gyűjtse össze a kifolyó vizet. -

- Lakó: Engem nem érint csókolom!
- Riporter: Nem itt lakik?
- Lakó: De! Én itt lakom, csak mi az erkélyre tettük a klímát.
- Riporter: És hová folyik?
- Lakó: Az erkélyre, egy vödörbe, mikor megtelik, akkor virágot locsolunk róla meg egyebek.

Az egyik lakó arra hivatkozik: akit zavar a csöpögő víz, az a külső járda helyett, közlekedjen inkább az árkádok alatt. „Na de kérdem én: hogy azért 40 fokban, idős emberek, kisgyerekek, de nem csak idős emberek, mi is, ki tud meglenni légkondi nélkül?” – tette fel a kérdést.

A klímákból kifolyó vizet tilos az utcára engedni, ám ezt a legritkább esetben tartják be a tulajdonosok. Ahol nincs erkély, ott máshogyan nem is tudják megoldani az elvezetést.

 

„Nagyon szűk a terület, ahol a jogszabály engedi, de hát ugye járunk a városban és látjuk, hogy ettől függetlenül nagyon sok helyre felkerül. Nagy probléma, hogy a régi építésű házakban nem alakítottak ki neki helyet ugye, az új építésűekben már kötelező a klímáknak valamilyen helyet biztosítani. Tehát a klímaváltozás miatt, ahogy melegszik az idő egyre több igény van a klímákra, igazán válasz nincs, a homlokzaton kívül a társasházi törvényt is figyelembe kell venni ugyanis a szomszédok kétharmadának írásos hozzájárulása szükséges a felszereléshez” – tájékoztatott a FEROX Ingatlankezelő cégvezetője, Breuer András.

Ha a légkondit szakszerűen tette fel a szerelő, a kifolyó víz nem veszélyes. Jóllehet, a panaszos lakók közül sokan attól tartanak: mérgező a folyadék.

„A klímából távozó cseppvíz néven ismert csapadékvíz az tulajdonképpen a levegő páratartalma kicsapódva, ugyanis hűtés során a levegő páratartalma elkering egy hideg fémfelületen és ott kicsapódik, azért kell elvezetni, mert egyébként ugye a falon folynánk. Az elvezetésre vonatkozó szabályokat az illetékes építésügyi hatóságnál, az aktuális önkormányzatnál vagy esetleg a ház közös képviseleténél lehet megkérni. A víz abszolút nem mérgező, hiszen a levegő páratartalmáról beszélünk, ami ki van csapódva” – mondta az MM Klíma Kft. szerelője, Meggyes Medárd.

A klímaberendezéseket senki nem ellenőrzi. Aki szabálytalanul vagy engedélyek nélkül szerelteti fel a berendezést legfeljebb a szomszédok jóindulatára számíthat. Ha a víz vagy a zaj zavaró, gyakran bejelentést tesznek a lakók.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Az ukrán háború kimenetelére hatással lesz az EP-választás eredménye?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!