2023. 11. 29. Szerda Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 06:00

Belföld

Vizsgálóbizottságot alakíthat az I. kerületi önkormányzat V. Naszályi Márta polgármester ügye miatt

Vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezik a Budavári Önkormányzat kormánypárti képviselői, miután a sajtóban elterjedt a hír, hogy V. Naszályi Márta polgármester vesztegetési ügybe keveredett - közölték szerdán Budapesten Gulyás Gergely Kristóf és Varga Dániel képviselők.

  • Vizsgálóbizottságot alakíthat az I. kerületi önkormányzat V. Naszályi Márta polgármester ügye miatt

Sajtótájékoztatón azt mondták: a napokban az Index írt arról először, hogy V. Naszályi Márta és egy, a kerületben működő vendéglátó vállalkozás vezetője között vesztegetés történt. Ezért önkormányzati vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezik, mert véleményük szerint a választópolgároknak joguk van megismerni az ügy részleteit.

Gulyás Gergely Kristóf arról számolt be, hogy az érintett vállalkozás 2011 óta működik az I. kerületben, 2016 óta azonban sem bérleti díjat, sem egyéb kötelező hozzájárulást nem fizetett az önkormányzatnak.

A vállalkozás vezetője a napokban úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy 2019-ben, a helyhatósági választások kampányidőszakában V. Naszályi Márta azzal kereste meg:

ha nagyobb összeggel, 20-30 millió forinttal támogatja a kampányát, akkor megválasztása esetén segít elsimítani a jogi vitákat.

A képviselő kiemelte: a választások után, 2020 januárjában az új polgármester a vállalkozás és az önkormányzat peres eljárásának szüneteltetését kezdeményezte. Gulyás Gergely Kristóf hangsúlyozta, hogy a szüneteltetés elrendelése előtt, közben, valamint utána is V. Naszályi Márta többször is személyesen találkozott a vállalkozóval, és ezeken az egyeztetéseken a polgármesterrel együtt részt vett a férje is. A képviselő szerint a vállalkozó és V. Naszályi Márta nyilatkozatai között súlyos ellentmondások vannak, a történtek hátterét azonban tisztázhatná a felállítandó vizsgálóbizottság.

Varga Dániel a sajtóeseményen arról beszélt, hogy a vállalkozás és az önkormányzat között létrejött megállapodások utóbbit hátrányosan érintik, ezért szerinte a létrehozandó vizsgálóbizottságnak "kötelessége" feltárni a történtek minden részletét. A képviselő emlékeztetett, hogy

a polgármestert érintő korrupciós vádak még az ellenzéken belül is komoly politikai ellentéteket eredményeztek.

Varga Dániel hozzátette: a vizsgálóbizottságnak azt is tisztáznia kell, hogy a vállalkozás miként működhet jelenleg is a kerületben, miután a tevékenységét jogerős bírósági ítélet tiltotta meg korábban. A képviselő szerint a Budavári Önkormányzat történetében példátlan korrupciós történet van kibontakozóban, és annak "maffiaszerű szálai hosszú árnyékot vetnek V. Naszályi Márta tevékenységére". Varga Dániel hangsúlyozta, az önkormányzat jobboldali többsége mindent megtesz azért, hogy hasonló botrányok a jövőben ne történhessenek.

Sajtónyilatkozataiban a polgármester tagadta a vesztegetés megtörténtét, a rendőrség azonban a napokban ismeretlen tettes ellen vesztegetés elfogadása miatt kezdett nyomozást, a vizsgálatot a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság végzi.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!