2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Vizsgálat indulhat a Klubrádió vezetőjének alávaló kijelentései miatt

A Klubrádióban eredetileg Kurvák cseréje címmel megjelent véleménycikk miatt becsületsértés vétség gyanúja miatt bejelentést tesz a legfőbb ügyészségnél ismeretlen elkövető ellen Tényi István.

  • Vizsgálat indulhat a Klubrádió vezetőjének alávaló kijelentései miatt

A közérdekű ügyekben tett bejelentéseiről ismert Tényi István indoklása szerint az Alaptörvény 12. cikk első bekezdése alapján a köztársasági elnök személye sérthetetlen. A köztársasági elnök sérthetetlensége alkotmányjogi jogállásából következik, nevezetesen abból, hogy a köztársasági elnök Magyarország államfője, aki kifejezi a nemzet egységét és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett.

A köztársasági elnök megsértése Magyarország, a magyar nemzet megsértését jelenti. Elengedhetetlen annak a büntetőjogszabálynak a megalkotása, amely a köztársasági elnök személyével szembeni sértő megnyilatkozásokat megfelelően szankcionálja. Úgy gondolom, hogy ettől függetlenül az ilyen magatartások határozott és feltétlen elítélésével nem késlekedhetünk.

– olvasható Tényi István bejelentésében, majd hozzátette nemegyszer hallani az Országgyűlésben patetikus szónoklatokat a köztársaságról, a köztársaság veszélyeztetéséről és a köztársaság védelméről. Ugyanakkor, amikor a köztársaság elnökét éri méltatlan támadás az Országgyűlés néma marad.

A szóvá tett magatartás az államfő személyén keresztül magát az országot sérti, az ország alkotmányos berendezkedésének, tiszteletben tartásának hiányáról tanúskodik. A köztársasági elnök személyével szembeni sértő megnyilatkozásokat megengedhetetlennek, alkotmányos rendünkkel összeegyeztethetetlennek tartom

– tette hozzá a bejelentést tevő Tényi István, megjegyezve, az Alaptörvény a köztársasági elnök személyének sérthetetlenségét nemcsak deklarálja, hanem felelőtlenségének határait is meghatározza. Azonban mivel a bejelentés tárgyává tett cselekmény passzív alanyaként (elkövetési tárgyaként) kizárólag közjogi tisztség betöltésén alapuló mentességet élvező személy jöhet szóba, annak elbírálása a Központi Nyomozó Főügyészség hatáskörébe tartozik.

Tényi szerint azt is ki kell vizsgálni, hogy a kijelentések kimerítik-e a büntető törvénykönyv 227. paragrafusának második bekezdésének b) pontjába ütköző becsületsértés vétség gyanúját.

Indítványozom, hogy – rágalmazás vétség gyanúja esetén – a Pesti Központi Kerületi Bíróság küldje meg a bejelentést – a magánvád előterjesztésére jogosult személy miatt – a köztársasági elnök, illetve Varga Judit országgyűlési képviselő részére. A vonatkozó rendelkezések alapján az ügy kivizsgálását, szükség esetén nyomozás megindítását, az esetleges elkövető felkutatását, illetve a bűncselekmény gyanújának megállapítását kérem. Az ügyben tett intézkedésekről tájékoztatás kérek

– zárta az indoklását Tényi István. 

Fotó: MTI Fotó: Kovács Tamás

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!