2024. 06. 17. Hétfő Laura, Alida napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

Vitaanyagként kell tekinteni az új Nemzeti Alaptantervre

Nyilvános az új Nemzeti Alaptanterv szakmai koncepciója. A tervezet újításai között szerepel az óvoda után választható felkészítő évfolyam, az összevont természettudományos tantárgy és a kémia tananyagának módosítása is. A koncepció részleteiről még megoszlik a szakemberek és a politika véleménye, a társadalmi vita szeptember végéig tart.

  • Vitaanyagként kell tekinteni az új Nemzeti Alaptantervre

Óvoda után a szülőkön múlna, hogy első osztályba vagy előkészítőbe íratják a gyerekeiket, maradna a hit- és erkölcstan és a mindennapos testnevelés, a 3. osztály végéig pedig az érdemjegyek helyett szöveges értékelést kapnának a gyerekek – ezek mind részei az új Nemzeti Alaptanterv (NAT) tervezetének, amelyet péntek éjszaka tettek nyilvánossá. Az anyagon 2017 decembere óta dolgozott egy 100 fős pedagóguscsoport.

„Olyan mennyiségű tananyag van már a NAT-ban, hogy olyan körülmények között, amik között a szakgimnáziumok dolgoznak, legfeljebb az érettségi tantárgyakban lehet tanítani”  – véli a Hír TV-nek nyilatkozó oktatáskutató. Nahalka István szerint a NAT-tervezet nem sokban tér el a 2012-estől és a kelleténél sokkal jobban tananyagközpontú.

„Ez továbbra is egy ismeretközpontú tanterv maradt, továbbra is centralizál borzasztó erősen, továbbra is előírja a dolgokat a pedagógusok számára, ami azért probléma elsősorban, mert a mai pedagógia legfontosabb elve a differenciálás, és a differenciálást nem lehet másképpen elképzelni csak úgy, hogyha valóban a gyerekekhez igazítjuk a tananyagot és a követelményeket is” – vélekedett.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete fórumokat tervez, hogy több pedagógus is hozzá tudjon szólni az alaptantervhez. „Egészen biztos, hogy fórumokat fogunk létrehozni, nem internetes bejegyzésekre fogunk hagyatkozni, fórumokat. Tapasztalatokban összegezni fogjuk a véleményüket a jelenlévőknek arról, hogy mit gondolnak arról, ami kikerült, amelyre oly sokáig vártunk” – tudatta Szűcs Tamás PDSZ-elnök.

A tantervet már 2019 szeptemberétől bevezetnék. A kancelláriaminiszter szerint ugyanakkor a mostani dokumentumra vitaanyagként kell tekinteni. „Egyelőre egy alaptanterv-javaslat van. Ezzel kapcsolatosan már most komoly viták vannak, kizártnak tartom, hogy abban a formában lépjen hatályba jövő szeptemberben, hogyha ez az időpont tartható, mint ahogy azt most látjuk. Történelem, irodalom és társadalomtudományok terén is szerintem szükség van komoly változásra. Ez egy vitaanyag, így is kell rá tekinteni, tehát, hogy ennek mi lesz a vége, azt most nem tudom megmondani. De az biztos, hogy azért jó, hogy ez a vitaanyag elkészült, mert most van időnk arra, hogy mindenki a saját véleményét elmondja ezzel kapcsolatosan” – emelte ki Gulyás Gergely.

A tervezet része az is, hogy 5-6. osztályban egy integrált természettudományi tantárgyba vonná össze a biológiát, a kémiát és a fizikát.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!