2024. 07. 24. Szerda Kinga, Kincső napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Belföld

Visszaperli a kormányt a kiutasított szír férfi

Jó hírnevének megsértése miatt perli a Miniszterelnöki Kabinetirodát Ahmed H. A terrorcselekményért öt év börtönre ítélt szír férfi azt sérelmezi, hogy szerepeltették a nemzeti konzultációs kérdések között. A tárgyaláson azt állította: semmi sem volt igaz, ami elhangzott róla, bár kiderült, teljesen soha nem fordították le neki azt a pontot a Nemzeti Konzultációban, ami miatt perel. Ahmed H. január 19-én feltételesen szabadul, és tíz évre kiutasították Magyarországról.

  • Visszaperli a kormányt a kiutasított szír férfi

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetése után, 2015. szeptember 16-án több százan gyülekeztek a Röszke–Horgos közúti határátkelőhely szerb oldalán.

A Magyarországra belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, a kerítést be akarta dönteni, majd néhányan kövekkel dobálták meg a magyar oldalon felsorakozott rendőröket. Akik közül többen megsérültek.

Az összecsapások egyik vezéralakja a Cipruson élő Ahmed H. aki a kordon bedöntésével, az egyenruhások megtámadásával fenyegetőzött.

Ahmed többször is megafonnal beszélt a tömeghez, több alkalommal maga is dobált a rendőrök felé, majd az átkelőt lezáró kapu kinyitását követően illegálisan magyar területre lépett, később visszatért a szerb oldalra, és csak három nap múlva fogta el a TEK.

A Szegedi Ítélőtábla tavaly szeptemberben jogerősen öt év börtönre ítélte és 10 évre kitiltotta Magyarországról.

Most azonban ő perel, mégpedig a Miniszterelnöki Kabinetirodát a 2017-es nemzeti konzultáció miatt.

„Ez az előkészítője volt a 10 éves büntetésemnek a helybenhagyására és a fixálására, hogy az jogerős legyen” – mondta Ahmed H, aki ezt a nemzeti konzultációra értette. Bár többszöri bírói és ügyvédi kérdésre sem tudta megmondani, hogy pontosan miért is perel.

Arról beszélt, hogy általában a sajtóban volt róla szó, terroristaként mutatták be, ez terjedt róla a börtönben is, és arra utalt, hogy valamilyen módon erre erősített rá, hogy a konzultációba is szerepelt a neve.

– Azt mondták rólam, hogy terrorista vagyok.
– Hol van itt ez leírva?
– Nincs beleírva – mondta Ahmed.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda jogi képviselője szerint a felperes azt sem tudja, hogy miért indította meg a pert.

„Ebből az is következik, hogy minden sérelem, amit előadott, hogy őt érte az semmilyen összefüggéssel nincsen a per tárgyával” – mondta Balsai István, aki ezért a kereset elutasítását kérte.

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint a magyar baloldal még mindig a terrorista mellett áll ki.

„Ahmed H. egy terrorista, őt a magyar bíróság jogerősen elítélt terrorista cselekmények miatt. Ez az az ember aki a magyar határt védő rendőrökre rátámadt. Ez az az ember aki egy felhergelt tömeget, illegális bevándorlókat át akart hozni Magyarországra a határzáron keresztül. Egy fizikai támadást vezényelt. Felháborítónak tartjuk azt, hogy a magyar baloldal, korábban is és most is, egy terrorista mellett áll ki, a magyar határt védő rendőrökkel szemben” – nyilatkozta Hidvéghi Balázs.

A Nézőpont Intézet elemzője emlékeztetett: a Soros Györgyhöz köthető szervezetek többször is felléptek Ahmed H védelmében.

„Ahmed H. pere. illetve Ahmed H. egyfajta védelme civil jogi aktivisták által történő védelme is azt bizonyítja, hogy Soros György legfontosabb érdeke továbbra is az, hogy a magyar kormány bevándorláspolitikáját hiteltelenítse nem csak Magyarországon, hanem a különböző nemzetközi fórumokon is” – mondta Tóth Erik.

A mostani, polgári perben február elsején várható elsőfokú ítélet.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!