2020. szeptember 21.,
hétfő, Máté, Mirella napja

Világszerte tüntettek a nők elleni erőszak felszámolásának világnapján

2019. november 26., kedd 12:24

Világszerte számos országban felvonultak a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja alkalmából. Isztambulban a rendőrség könnygázt vetett be a tüntetők feloszlatására. Spanyolországban 30 különböző városban vonultak utcára a demonstrálók. A francia kormány a családi erőszak ellen bevezetett intézkedések megerősítését ígérte.

Nem veszthetünk el még egy nőt

– olvasható az isztambuli tüntetők transzparensén. Több százan vonultak fel a török városban, hogy a nőkkel szembeni erőszak ellen tüntessenek. A békés demonstráció azonban hamar erőszakba torkollott, amikor a rendőrség könnygázt vetett be a tömeg feloszlatására.

Ha ugyanilyen biztonsági intézkedéseket alkalmazna a rendőrség, amikor a nők fordulnak hozzájuk védelemért, sokkal kevesebb lenne a nőgyilkosság

– mondja ez az isztambuli tüntető.

Törökországban az elmúlt évben mintegy 440 nőt öltek meg, közülük minden negyedikkel férjük vagy vőlegényük végzett.

Nem vagyunk itt mindannyian, a meggyilkoltak hiányoznak – skandálták a nők elleni erőszak miatt tüntetők Madridban. A spanyol fővárosban mintegy négyezren gyűltek össze a „Vigyázat, a hímsovinizmus öl! Zéró tolerancia” jelszavakat hirdető óriási molinó mögött a nőjogi érdekvédő szervezetek felhívására.

A világnap politikai vihart is kavart Spanyolországban. A nacionalista VOX párt ugyanis több önkormányzatban nem szavazta meg azokat a nyilatkozatokat, amik elítélték a nők elleni erőszakot. A frakció azzal indokolta döntését, hogy szerint a felvonulások és a nyilatkozatok is propagandisztikusak, az erőszaknak ugyanis nincs neme.

„A tagadók azt is tagadják, hogy sokszor férfiak is szenvednek a nők által elkövetett erőszaktól, és őket is meg kell védeni. Ezért ha ezt nem ismerjük el, akkor nem nyújtunk védelmet minden áldozatnak”

– mondta a jobboldali párt egyik tagja.

A dél-európai országban 2003 óta több mint ezer nőt esett családi erőszak áldozatául. Tüntetések voltak a többi között Belgiumban, Franciaországban és Svájcban is. A francia kormány bejelentette, hogy megerősíti a családon belüli erőszak megszüntetését célzó intézkedéseket. A világnap alkalmából a nemzetközi rendőrségi szervezet, az Interpol nyolc körözött férfi ügyében nyilvános felhívást tett közzé, szemtanúk jelentkezését kérte. A szökevények ellen különböző szexuális bántalmazások miatt legmagasabb fokozaton kiadott elfogatóparancs van érvényben.

HírTV