2022. 05. 23. Hétfő Dezső napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vetítő 02:00

Belföld

Viharok országszerte

Újabb vihar csapott le az országra, miközben már a szombat esti szél és eső is óriási károkat okozott. A tűzoltókat legtöbbször Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyében riasztották. Utóbbi helyszínen több településen is jégvihar pusztított. Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra is riasztást adott ki, az ország középső és keleti részein lehet számítani felhőszakadásra és zivatarokra.

Továbbra is országszerte első- és másodfokú figyelmeztetések vannak érvényben

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a felhőszakadás veszélye miatt Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Tolna megyére másodfokú, az ország többi területére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki hétfőre.

A zivatarveszély miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Azt írták: hétfő reggelig dél, délkelet felől több hullámban alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Napközben a nap első felében még többfelé lehet villámtevékenység az országban - kevésbé szervezett csapadékgócokból -, majd később fokozatosan csökken a csapadék valószínűsége.

A zivatarok legjellemzőbb kísérőjelensége a felhőszakadás lesz, hétfő reggelig néhol 50 millimétert meghaladó csapadék is lezúdulhat rövid idő alatt, de erős vagy viharos széllökés és jégeső is előfordulhat.

Az előrejelzés szerint a leghidegebb órákban 15-21 fok lesz. Napközben 25-32 fokig melegszik a levegő, északkeleten lesz a melegebb.

Országszerte több mint 500 helyen dolgoznak a tűzoltók

Országszerte több mint 500 helyszínen dolgoznak a katasztrófavédelem hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltóegységei a vasárnap délutáni vihar miatt keletkezett károk felszámolásán - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Mukics Dániel elmondta: a legtöbb bejelentés Kelet-Magyarországról érkezett, a vihar Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Békés megyében tucatjával döntött ki fákat, szakított le vezetékeket, öntött el pincehelyiségeket, és rongált meg tetőszerkezeteket.

Tiszakeszin a vihar egy családi ház tetőszerkezetét annyira megbontotta, hogy az épület lakhatatlanná vált. Létavértesen egy állattartó épületbe csapott a villám, amelynek ég a tetőszerkezete.

Vihar csapott le az országra

A Zala megyei Nagypáliban 25 éve nem látott, teniszlabda nagyságú jég zúdult, ami miatt volt olyan épület, amit el is kellett hagynia tulajdonosának. Az óriási jégvihar nem csak az ingóságokban, hanem a mezőgazdasági terményekben is jelentős pusztítást okozott.

A károk mértéke eléri a 100 millió forintot. A helyreállítási munkálatok várhatóan a jövő héten elején fejeződnek be.

Villám csapott a csepeli strandfürdő medencéjébe

Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője elmondta az első villám egy fába, a második pedig az egyik medencébe csapott bele.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője azt mondta: a villámcsapás következtében egy, a fa közelében tartózkodó 15 éves fiú és egy középkorú férfi eszméletét vesztette. A fiú légzése és vérkeringése leállt, újra kellett éleszteni. Stabil állapotban vitték kórházba.

A férfi feltételezhetően belső sérüléseket szenvedett, helyszíni ellátása után - stabil állapotban - egy másik mentőautó vitte kórházba.

A fát a tűzoltók körbekordonozták.

Budapesten és Gyulán kérték a legtöbbször a tűzoltók segítség a vasárnapi vihar miatt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője

Mukics Dániel elmondta, hogy vasárnap 15 óráig közel 100 helyre riasztották a katasztrófavédelem munkatársait.

Kiemelte, hogy Gyula és Sarkad között fa dőlt a vasúti sínre, emiatt átmenetileg szünetel a vasúti közlekedés.

Kitért arra is, hogy a szombati vihar miatt összesen 246 helyszínen kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak, ebből 57 helyszínen a vizet kellett szivattyúzni, mert a hirtelen felgyülemlő csapadékvíz nem tudott elfolyni. A többi beavatkozás a szél által kicsavart fákhoz volt köthető, illetve körülbelül 30 épületben keletkezett valamilyen kár, jellemző a tetőszerkezetet bontatta meg a szél.

 

 Hír TV / MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!