2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Magyar retró 1.

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Vigyázzon: kerülje a bóvli szén-monoxid-érzékelőket

Tízből kilenc szén-monoxid érzékelő készülék ócska – legalábbis ezt tapasztalta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tavasszal, amikor üzletekben végzett ellenőrzéseket. A bóvlit áruló kereskedőket akár százezer forintra is megbüntethetik. Az európai gyártmányú készülékek megbízhatóak, ennek ellenére kevesen, alig négyszázezren használnak ilyen készüléket. Idén már tizenketten haltak meg szén-monoxid-mérgezésben, pedig a fűtési szezon még el sem kezdődött.

Hivatalosan csak szerdán kezdődik a fűtési szezon, de többen már most is befűtöttek a változó időjárás miatt. A gázkazánok és gázbojlerek veszélyeivel mindenki tisztában van, mégis folyamatosak az általuk okozott balesetek.

A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, ha valaki belélegzi, megfullad. A szakemberek szerint megelőzhető a tragédia, ha évente legalább egyszer alaposan átvizsgáltatjuk a kazánokat és a kéményeket. „Karban kell tartatni a tüzelő, fűtő berendezéseket, tehát egyszerűen mondva a kazánszerelőt ki kell hívni, neki a karbantartásokat el kell végeznie. Be kell engedni a kéményseprőket, hogy el tudják végezni a munkájukat, kitisztítsák a kéményeket, el tudják végezni a szükséges karbantartásokat. A harmadik dolog még, ami a szén-monoxid jelenlétét előidézheti, hogy a levegő-utánpótlást ezekben a zárt terekben biztosítanunk kell” – mondta Bérczi László, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főfelügyelője.


A biztonságot szén-monoxid-érzékelő készülékkel lehet növelni. A készülék éles sípoló hangot ad, ha veszélyes szintre emelkedik a szén-monoxid mennyisége a levegőben. A szakember szerint legalább két ilyen készüléket érdemes beszerelni a lakásba. „A legjobban akkor járunk, hogyha az elsődleges készüléket már abban a helyiségben – fürdőszobában vagy más egyéb helyiségben, ahol a gázkészülékünk van – annak közvetlen közelébe, egy méter távolságba, 150-160 centiméteren helyezzük el. A másodlagos készülékünk abban a helyiségben legyen, ahol alszunk, hiszen álmunkban ritkán halljuk meg a távoli helyiségben lévő készülék jelzését, így a lakószobában hasonlóan 150-160 centiméterre, az ágy közelébe helyezzük el a készülékünket” – mondta Stieber József, a Stieber Levegőtisztaság-védelem Bt. ügyvezetője.

Sok a bóvli a piacon – a Fogyasztóvédelmi Hatóság kabinetfőnöke szerint. Az ellenőrzéseken azt tapasztalták, hogy a legtöbb készülék kiszámíthatatlanul vagy egyáltalán nem is működik. Ezért azt tanácsolják, hogy mindenképpen tüzeléstechnikával foglalkozó szakkereskedéstől vásároljunk és inkább csak európai készüléket. A tízezer forint fölötti árkategóriájú érzékelők már megbízhatónak számítanak. „Mindenképpen olyan terméket érdemes választani, ahol a megfelelő CE jelölés jelen van, ahol magyar nyelvű üzemeltetési, beszerelési és minden részletre kiterjedő használati útmutatót találunk. Nagyon fontos a szakember részvétele adott esetben a beszereléskor. Tehát körültekintő és nagyon alapos odafigyelést igényel a fogyasztók részéről ezeknek a termékeknek a megvásárlása” – mondta Kathi Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság kabinetvezetője.

Az a kereskedő, aki ócska készüléket forgalmaz, akár százezer forintos bírságra is számíthat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!