2024. 04. 21. Vasárnap Konrád napja
Jelenleg a TV-ben:

A Pál utcai fiúk

Következik:

Híradó 15:10

Belföld

Veres András: Szent István nem stratégiai okból választotta a kereszténységet

Szent István király nem stratégiai okból választotta a kereszténységet, hanem mert "hitből élő ember volt" - mondta Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában csütörtökön. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek pedig arról beszélt, hogy egyénileg és közösségként is hivatásunk van.

  • Veres András: Szent István nem stratégiai okból választotta a kereszténységet

Veres András szerint a mai kor embere hajlamos Istvánt nagy stratégának látni, aki tudta, hogy a keresztény Európa népei között a magyarság csak a kereszténység felvételével tud érvényesülni. Ez azonban "álnok állítás", hiszen Szent István nemcsak fiához írt intelmeiben, hanem számos tettével is bizonyította hitét.

Hangsúlyozta: Szent István alakjában nem elválasztható egymástól a szent és az államalapító. Népének nemcsak királya, hanem prófétája is akart lenni, ezért alapított templomokat és szerzetesközösségeket, ezért igyekezett hitének megfelelően élni. Ugyanakkor felmérte azt is, hogy a keresztény hit biztos alapja lehet nemcsak az ember személyes életének, hanem a közösségeknek, a nemzetnek is - tette hozzá az MKPK elnöke.

Veres András kitért arra is: a politikai hatalmat sokszor zavarta, hogy a Szent Istváni örökségnek vannak követői, akik elkötelezetten a keresztény értékrend szerint akarnak élni. "Ez szembe megy azokkal a neoliberális véleményekkel is, amelyek a keresztény értékrendet, a hazafiságot próbálják háttérbe szorítani" - mondta.

Szent István ünnepe "hazánkat, nemzeti öntudatunkat meghatározó erő", ezért "nagyon fájdalmas, hogy vannak ma is olyan politikusok, akik politikai befolyásukat nem a nemzet érdekében, hanem annak ellenében próbálják érvényesíteni". "Aki nem érzi, hogy a hazájáért kell küzdenie, az egészen biztosan Szent Istvánt és örökségét, a keresztény hitet próbálja háttérbe szorítani, ha lehet, eltiporni" - fogalmazott Veres András.

Erdő Péter: Egyénileg és közösségként is hivatásunk van

"Egyénileg és közösségként is hivatásunk van", amelyet "be kell töltenünk" - fogalmazott Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a Kossuth rádióban csütörtökön. 

A bíboros arról beszélt: az elmúlt időszak tanulsága a keresztény ember számára az, hogy "nem vagyunk önmagunk urai". Isten a teremtéskor rábízta a világot az emberre, hogy "jó gazdaként művelje azt", ez azonban nem jelenti, hogy "teljesen a hatalmunkba adta a mindenséget".

"Minél jobban megismerjük a természet erőit és a világ titokzatos működésének módjait, annál inkább megszeppenünk és rádöbbenünk arra, hogy minden képességünkkel, szervezettségünkkel és tudományunkkal együtt is kicsik vagyunk ahhoz, hogy kézben tartsunk minden folyamatot" - mondta.

Bármikor történhetnek olyan események, amelyek a "mi életünket is fenyegetik, próbára teszik"  vagy akár az egész emberiség létét veszélyeztetik. Ugyanakkor "gondviselés is van", "Isten nem azért alkotta az embert, hogy egy véletlen folytán eltörölje". "Egyénileg és közösségként is hivatásunk van", és "fontos, hogy ezzel a felelősséggel, ezzel a bizalommal járjuk az életünk és a történelem útját - fogalmazott Erdő Péter.

A reggeli műsorban részlet hangzott el a bíborossal készített interjúból, amely teljes egészében este fél 7-kor lesz hallható a Kossuth Rádióban.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Gál Kinga: Háború vagy a béke, ez a választás tétje

Gál Kinga: Háború vagy a béke, ez a választás tétje

Ha nem lesz változás Brüsszelben, akkor Európa belesodródik a háborúba. A háború vagy a béke a választás tétje június 9-én. Csak a béke a megoldás és a békére csak a Fidesz a garancia - jelentette ki a kormánypárt választási manifesztumára utalva Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!