2020. július 4.,
szombat, Ulrik napja

„Verbálisan és fizikálisan is bántalmazták a gyöngyöspatai tanárokat”

Hír TV

2020. január 24., péntek 19:02

Verbálisan és fizikálisan is bántalmazták a gyöngyöspatai tanárokat - árulta el Híradónknak a szegregáció miatt elmarasztalt iskola egykori igazgatója. A pedagógus elmesélte, hogy volt olyan roma diák, akinek a nagymamája ütötte meg a tanárt. A térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, a helyiek igazságérzetét bántja, hogy olyan család is kap kártérítést, ahol a nagymama két évet kapott tanárbántalmazás miatt.

 

A gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola intézményt vezette tavaly szeptemberig Molnár Károly. A pedagógus arról számolt be, a tanárok csak verbálisan fegyelmezték a tanulókat, hogy fenn tudják tartani az oktatás rendjét. Azonban a szülők közül többen bántalmazták a tanintézet dolgozóit, volt olyan nagymama, aki az unokája tanítóját ütötte meg.

Nagyon sok olyan eset volt, amikor minősíthetetlen hangon beszéltek velünk, volt fizikai bántalmazás is az elmúlt évtizedben s azt gondolom, hogy egy tanár, aki erre teszi az életét, nem ezért indul a tanári pályán, hogy ezt kelljen nap-mint nap elviselni. És az utóbbi időben mindennapossá váltak ezek

– mondta el Molnár Károly korábbi iskolaigazgató.

Az intézményben jelenleg 80 diák tanul, pedig 15 évvel ezelőtt még kétszázan jártak ide. Az akkor oktató 15 tanárból mostanra 4 maradt, a többiek más településre mentek át tanítani.

Sok gyöngyöspatai pedagógus erőn felül próbált segíteni a hátrányos helyzetű gyermekeknek

- erről már a térség fideszes képviselője beszélt. Horváth László azt mondta, a helyiek igazságérzetét az is bántja, hogy olyan család is kap kártérítést, ahol a nagymama két évet kapott tanárbántalmazás miatt. De a kártérítés azokra a napokra is jár, amikor a diák igazolatlanul hiányzott az iskolából.

A gyöngyöspatai iskolában a 2004 és 2017 között zajló oktatást vizsgálta a bíróság. A testület végül arra jutott, hogy a szegregációban részesült 62 roma diáknak összesen 100 millió forint kártérítést kell fizetnie a tankerületnek és az önkormányzatnak.

Hír TV