2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Belföld

Véget ért az amerikai kormányzati leállás

Véget ért az amerikai kormányzati leállás. Donald Trump amerikai elnök a Fehér Ház Rózsakertjében péntek este bejelentette, hogy aláírja a közintézmények működéséhez három hétre elegendő költségvetést, amit a Demokrata Párt javasolt. Kijelentette azonban, hogy az amerikai-mexikói határfal építéséről nem mond le, és ha nem sikerül erről megállapodni, akkor újra leállíthatja az intézményeket vagy rendkívüli állapotot hirdethet ki.

  •  Véget ért az amerikai kormányzati leállás

Egyhangúan fogadta el az Egyesült Államok szenátusa a három hetes ideiglenes költségvetést, amivel újranyithatnak a 35 napja leállt kormányzati szervek. Mintegy 800 ezer dolgozó kényszerült szabadságra menni vagy fizetés nélküli munkára, mert Donald Trump nem tudott megegyezni a demokratákkal az amerikai-mexikói határfal ügyében. Az amerikai elnök 5,7 milliárd dollárt követel a Kongresszustól a fal finanszírozására, ezt a demokraták nem hagyták jóvá.

 

Az amerikai történelem leghosszabb leállása miatt csökkent az elnök népszerűsége, az egyre nagyobb nyomás hatására Trump pénteken ideiglenesen megállapodott a törvényhozókkal, hogy február 15-ig újraindulhatnak az intézmények. Hozzátette ugyanakkor, amennyiben a határkérdésben nem sikerül megegyezniük, ismét befagyaszthatja a finanszírozást, vagy rendkívüli állapot kihirdetve a hadsereg büdzséjéből fedezheti a fal építését.

„Köszönöm szépen, amerikai polgártársak. Büszkén jelentem, hogy ma sikerült megegyeznünk a kormányzati intézmények újraindításáról. Köztudott, hogy nagyon erőteljes alternatíva is van a kezemben, de ezen a ponton nem szeretném alkalmazni. Remélhetőleg nem lesz rá szükség. Szeretném megköszönni a lenyűgöző szövetségi dolgozóknak és családjaiknak, akik kivételes odaadást tanúsítottak ezekben a nehéz időkben. Csodálatos emberek, fantasztikus hazafiak vagytok”– nyilatkozta az elnök.

Trump twitter-bejegyzésében hozzátette, mostani döntése nem az engedmény, hanem az több millió érintett állampolgárról való gondoskodás jele.

 

 

A Szenátus demokrata párti frakciójának vezetője a szavazás után úgy nyilatkozott, a leállásért az elnök a felelős, aki tudhatta, hogy ez a módszer a kezdetektől veszett ügy volt.

„Az amerikaiak nem szeretik, ha felforgatják a kormányzati dolgozók életét egy politikai vita miatt. Országszerte minden dolgozó együtt érzett a szövetségi alkalmazottakkal, és döbbenten követték figyelemmel, hogy az elnök mit tesz velük. Remélhetőleg az elnök tanult a hibájából”– véli Chuck Schumer demokrata szenátor. 

Trump enyhüléséhez elsősorban az vezetett, hogy a leállás már az amerikai légiközlekedésben is egyre nagyobb fennakadásokat okozott. A new york-i La Guardia repülőtéren minden járatot töröltek és számos légikikötőben késések voltak miután a dolgozók többsége betegszabadságot ki. Csütörtökön a légiközlekedési dolgozók szakszervezete arra figyelmeztetett, a kialakult helyzet veszélyt jelent a közlekedés biztonságára. Egy másik érintett szervezet, az FBI igazgatója ugyancsak felháborodott videót tett közzé a szerinte döbbenetes és igazságtalan leállással kapcsolatban.

Az elnöki döntést sokan a demokrata többségű képviselőház elnökének győzelmeként értelmezték. Nancy Pelosi továbbra is elhatárolódik a fal építésétől, de a határvédelemről kész vitázni.

„Az a fontos, hogy ma tettünk egy lépést előre, afelé, hogy megvitassuk a határvédelem legjobb módját. Én ezt nem tekintem hatalmi játéknak”– mondta Nancy Pelosi. 

A mostani intézkedéssel még nem lélegezhetnek fel teljesen a szövetségi dolgozók. A törvényhozókra kemény viták várnak a következő három hétben, hiszen az elnök továbbra is ragaszkodik a fizikai határzárhoz. Egyelőre azonban Donald Trump biztosította a dolgozókat, hogy a két hónapja elmaradt fizetésüket mielőbb meg fogják kapni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!