2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:00

Belföld

Vége az ingyenes parkolásnak, de nem mindenhol

Magyarországon a koronavírus elleni vakcinákkal beoltott polgárok száma pünkösdkor elérte az ötmilliót, így több más korlátozás és védelmi kötelezettség eltörlése mellett a kormány döntött az ingyenes parkolás megszüntetéséről is. Az önkormányzatok eltérően reagáltak a kormánydöntésre, van, ahol csak júniustól kell fizetni, de a baloldali vezetésű I. kerület egy részén már a hétvégén is jegyet kellett váltani.

  • Vége az ingyenes parkolásnak, de nem mindenhol

A korlátozó intézkedések enyhítésével keddtől, május 25-től szűnik meg a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet miatt kormányzati szinten elrendelt ingyenes parkolás.

Kormánydöntés ide vagy oda, Budapest I. kerületében, ahol a Párbeszéd polgármestere áll a kerület élén, már a hosszú hétvégén üzembe állították a parkolóórák egy részét. Ezt azzal magyarázták, hogy bár Budapesten hétvégén a parkolás továbbra is ingyenes, a budai Vár és a Citadella környéke nem kapott felmentést hétvégén a díjfizetési kötelezettség alól. Élesítették a sorompókat is, így a vár területét senki nem hagyhatta el fizetés nélkül, az sem, aki még korábban, az ingyenes parkolást lehetővé tevő napokban parkolta le itt autóját.

Zalaegerszeg, Nagykanizsa és Szolnok Fidesz–KDNP-s polgármesterei már a múlt héten bejelentették, hogy egy hét haladékot adtak az autósoknak.

Budapest II. kerületének baloldali vezetése is úgy döntött, hogy májusban még nem kell fizetni a parkolásért, az önkormányzat parkolóőrei csak figyelmeztetni fogják az autósokat az ingyenes parkolás megszűnésére. Nem mindenhol kapnak türelmi időt az autósok, a szocialista vezetésű Szegeden és több, szintén baloldali polgármester által irányított budapesti kerületben (Angyalföld, Józsefváros, Erzsébetváros, Ferencváros) a múlt héten már tömött sorokban várakoztak a járműtulajdonosok a parkolási engedélyek megújítása miatt.

A Magyar Autóklub jogi és érdekvédelmi bizottsága szerint az éves engedéllyel rendelkező autósok visszakövetelhetik az önkormányzatok parkolási cégeitől az előre megváltott bérletek időarányos részét.

Zalaegerszeg itt is példamutatóan jár el: a bérleteseknek automatikusan öt hónappal, 2022 május végéig meghosszabbítják az idei, éves parkolási jogosultságukat. Szolnok polgármestere, Szalay Ferenc a közösségi oldalon közzétette, a veszélyhelyzeti ingyenes parkolás bevezetése miatt a tavaly megváltott bérletek 2021. december 31-ig érvényesek. Idén a korlátozó rendelkezések miatt ugyanis nem is adtak ki éves bérletet, csak havi, előre is megváltható bérlet vásárolható, ráadásul nem emelik az árakat sem.

A baloldali vezetésű budapesti kerület, Zugló önkormányzata úgy döntött, visszaadja az ott lakók éves parkolási díjának egy részét. Aki a XIV. kerületben nem ragaszkodik a pénzhez, annak ugyanannyi idővel meghosszabbítják az engedélye érvényességét, de az ingyenes parkolás lehetőségét nem hosszabbították meg a hónap végéig. Budapest többi, baloldali vezetésű kerülete még ilyen engedményt sem hozott,

a főváros belső kerületeiben kedden várhatóan kiemelt akcióba lendülnek az önkormányzatok kerületőrei, illetve a kerületekkel szerződésben álló parkolási társaságok ellenőrei.

A parkolóőrök egy részét a társaságok az ingyenes parkolás idején nem foglalkoztatták, alapfizetést kaptak, míg másokat az önkormányzatok egyéb feladatok – mint például az utcák köztisztasági ellenőrzése – ellátásával bíztak meg.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Büszke lehet Európai Parlamenti munkájára a magyar baloldal?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!