2020. szeptember 21.,
hétfő, Máté, Mirella napja

Védőnők vettek át elismeréseket

Hír TV

2019. január 11., péntek 22:47

Védőnőket díjaztak Budapesten. Többek között elismerést kapott munkájáért Gólyamama, a Gólyahír Egyesület nyáron meghalt elnöke is. Az ünnepségen az V. kerületi alpolgármester arról beszélt, hogy a kormány a családi konzultációt követően még inkább ösztönözni fogja a gyermekvállalást.

Receptet irat fel a kismama a háziorvosánál, tanácsadásra is hozzá jár. A Hajdú-Bihar megyei Váncsodon évtizedek óta nem találnak védőnőt.

„A problémákat nem kellene tovább húzni, halasztani, Újfalura bemenni, hanem azonnal lehetne a védőnőhöz fordulni” – mondta Pondárná Bacsó Edit.

Mivel egyre kevesebb az egész országban a védőnő, a meglévők pedig erőn felül dolgoznak, a szakma minden évben elismeri a legszorgalmasabb dolgozókat.

„Nagyon örülök annak, hogy amit édesanyám létrehozott, az nem fog kárba vészni” – nyilatkozta Fabóné Mórucz Kinga. 

Könnyeivel küszködve mesélt az egyik díjazott lánya arról, milyen csodálatos szakmát választott édesanyja. A Gólyahír Egyesület elnöke, Mórucz Lajosné még nyáron halt meg. A Gólyamamaként is emlegetett védőnő munkássága alatt 1000 újszülöttet fogadtak örökbe és 300 anyát segített a szervezet a szülésig. Az V. kerületi alpolgármester a díjátadón azt mondta, hogy a kormány elkötelezett a védőnők segítésében.

„Elismerik a védőnői hivatást, oly szinten, hogy három éves diploma megszerzéséhez kötik. Ma már a védőnői szolgálat egy teljesen átfogó terület, ugye beletartoznak nyilván a nővédelem, a terhes kismamáknak a védelme” – mondta Jeneiné Rubovszky Csilla V. kerületi alpolgármester, miniszteri biztos, a rendezvény védnöke.

Szólt arról is, hogy a családi konzultáció után még jobban fogja ösztönözni a gyermekvállalást a kormány.