2017. december 11.,
hétfő, Árpád napja

13°

Védett tanú: Portik őrjöngött, amiért Prisztás nem félt tőle

KaG

2013. július 3., szerda 19:00, frissítve: csütörtök 08:34

Portik Tamás őrjöngött, amiért Prisztás József nem engedett neki kettejük elszámolási vitájában. Egyebek mellett erről vallott a bíróságon az egyik védett tanú, aki a gyilkosság időszakában az egykori olajmaffiózónak dolgozott. A vád szerint Prisztást az eredménytelenül zárult találkozó után néhány héttel, 1996. november 1-jén ölette meg Portik Tamás.

A tárgyalás közel egy órás késéssel kezdődött meg a Fővárosi Törvényszéken. A Portik Tamás védelmét ellátó ügyvédi csapat vezetője, Szikinger István ugyanis bejelentette, hogy visszaadja a megbízást.

„Jó reggelt kívánok! Foglaljanak helyet! A bilincseket a fogvatartottakról le lehet venni.” – A bíróság folytatta a kettes számú védett tanút kihallgatását, akiről kép- és hangfelvételt nem készíthetett a sajtó. A tanú zárt láncú videórendszeren keresztül válaszolt a kérdésekre, noha mindhárom vádlott pontosan tudta, hogy ki ő. Portik Tamás egyenesen a keresztnevén szólította és tegezte. A tanú az alvilág pénztárosának tartott Lakatos András, becenevén Kisbandi bizalmi embere volt. Mikor Kisbandi eltűnt a maffia pénzével, a nő Portik Tamásnak dolgozott 1996 őszétől 2004-ig.

Portik Tamás és két védője több száz kérdést tett fel a tanúnak, aki pontosan felidézte a Portik–Prisztás-találkozót 1996 októberéből. A két férfi ingatlanokon veszett össze. A tanú azt mondta: Portik nagyon ideges volt a találkozó után, nem tudta elviselni, hogy Prisztás nem félt tőle, és lenézte. Prisztás a tanú szerint úgy állt fel az asztaltól, hogy közölte Portikkal, a két ingatlan akkor sem lesz az övé, ha megöleti. Portik állítólag őrjöngött, és azt hajtogatta, hogy Prisztás nem tudja, ki is ő. Néhány héttel később – a vád szerint – a másodrendű vádlott H. István, aki Portik Tamás sofőrje és testőre volt, fejbe lőtte az utcán Prisztás Józsefet. A tanú elmondta azt is, hogy a gyilkosság után néhány héttel Portik megmutatta neki a boncolási jegyzőkönyvet és egy fotót a holttestről, majd közölte vele, hogy ő is így végzi, ha nem tartja a száját. A tanú beszélt Portik magas rangú rendőri kapcsolatairól is, de konkrétumokat nem említett arra hivatkozva, hogy több ügyben is tart még a nyomozás.

A tárgyalás pénteken egy újabb védett tanú meghallgatásával folytatódik.

Forrás: Hír TV